NATO: Euleks nesposoban za zadatke na Kosovu

Izvor: Blic, 23.Apr.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Euleks nesposoban za zadatke na Kosovu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas, u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, izjavio da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka i predočio da zato tamo NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nismo predvideli, posebno na severu Kosova". Rasmusen: NATO mora tamo da preuzme zadatke, posebno na severu Kosova

- Verujemo da nam je potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tesna saradnja kako bismo zajamčili da imamo pravu podelu posla između NATO i Evropske unije - istakao je Rasmusen.

- "Mi bismo jako voleli da se osvedočimo u snažnu ulogu Evropske unije kroz snažan Euleks - dodao je on.

Obraćajući se poslanicima parlamenta Evropske unije on je rekao da se "otuda nada da ćete vi moći da iskoristite vaš upliv, kako bi se obezbedilo da Euleks ima prikladna sredstva".

NATO diplomatski izvori su ranije iznosili zamerke da je Kfor tokom incidenata prošle godine na severu Kosova morao da preuzima i policijsko-bezbednosne zadatke, za šta po mandatu nije nadležan Kfor. Ovi izvori su isticali da se otud s velikom pažnjom očekuje ishod preispitivanja i reorganizacije Euleksa u nadležnim telima EU.

Rasmusen je veliki deo izlaganja posvetio i majskom susretu vođa NATO u Čikagu, rekavši da tad neće biti rasprave niti odluke o pozivu nekoj zemlji da uđe u članstvo Atlantskog saveza.

Čelnik NATO je ponovio da u Čikagu neće biti susreta lidera Atlantskog saveza s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali naglasio da se strategijska saradnje dve strane nastavlja.

Raketni štit u Evropi

Rasmusen je uputio kritiku na račun namere Moskve da, zbog rešenosti NATO da izgradi "raketni štit" u Evropi, postavi ruske raketene sisteme u Kalinjingradu, rekavši da je to "nepotrebno trošenje novca jer NATO nema nameru da napadne Rusiju".

A, kako je objasnio, "raketni štit" će pokrivati teritoriju evropskih NATO država.

Odgovarajući na pitanja poslanika EP, on je istovremeno rekao da će za upotpunjenje raketnog sistema NATO u Evropi biti potrebno dodatnih dvesta miliona evra, a za postavljanje raketne odbrane za zaštitu trupa na terenu još osamsto miliona evra.

Rasmusen je ocenio da je i u interesu NATO to što SAD šire svoje vojno prisustvo i savezništo na azijsko-pacifičkom prostoru i naglasio da, iako ce stacionirane američke trupe delom biti povučene iz Evrope, strategijska saradnja SAD i evropskih zemalja NATO ostaje nepromenjena.

On je dodao da "evropske nacije ne smeju da se plaše snažnije uloge u svetu" i da treba da imaju "nužne vojne kapacitete za delovanje tamo gde je potrebno, kao i da pruže poštenu podršku savezničkim operacijama u evro-atlantskoj zoni".

Ulagati uprkos krizi

Generalni sekretar NATO je naglasio da, uprkos ekonomsko-finansijskoj krizi , "evropske nacije moraju da i dalje ulažu u ključne vojne kapacitete, i to mudro i dovoljno, kao i da nastave da dokazuju rešenost da ih upotrebe čim je nužno".

Rasmusen je predočio i da članice NATO i EU treba udruže i dele vojne kapacitete i izbegnu njihovo dupliranje.

Napredak je, kako je ukazao, već ostvaren u samostalnom delovanju članica EU koje su prilikom operacija u Libiji uspostavile sopstveni sistem snabdevanja gorivom vojnih aviona u letu.

Ali, primetio je generalni sekretar Atlantskog saveza, "ta misija bi bila manje uspešna bez nužnog doprinosa SAD", i to kako u snabdevanju gorivom aviona u letu, tako i u osmatranju i obaveštajnim zadacima.

Povezane vesti: Bogdanović strahuje da Priština ponovi mart 2004. Priveden načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić Del: Još mnogo posla za tolerantno i multietničko Kosovo Klif: Održavanje srpskih izbora na Kosovu je kršenje Rezolucije 1244 SB UN Stefanović o hapšenjima državljana Srbije na KiM
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasmusen: Euleks nesposoban

Izvor: RTS, 23.Apr.2012

Euleks nije dovoljno ni pripremljen ni opremljen za obavljanje svojih zadataka, ocenio u Evropskom parlamentu generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nisu bili predviđeni, posebno na severu Kosova", istakao Rasmusen. ..Generalni sekretar NATO...

Nastavak na RTS...

NATO: Euleks nepripremljen za zadatke na Kosovu

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2012

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je u ponedeljak u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, izjavio da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka i predočio da NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti koje nismo predvideli, posebno na severu Kosova".

Nastavak na Radio 021...

NATO: Euleks nesposoban za zadatke na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Apr.2012

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je u ponedeljak, u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, izjavio da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka i predočio da zato tamo NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nismo predvideli posebno na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.