Mandić: NATO ambasade rekonstrukcijom Vlade spasavaju Mila

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2016, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandić: NATO ambasade rekonstrukcijom Vlade spasavaju Mila

Rekonstrukcija Vlade je rezultat direktnog miješanja ambasada u unutrašnje stvari Crne Gore kako bi se odbranio premijerski položaj Mila Đukanovića, koji je bio neodrživ nakon prošlogodišnjih protesta DF-a, ocijenio je u intervjuu za „Dan“ Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije i jedan od čelnika Demokratskog fronta.

On je kazao da politička teorija i praksa svjedoče da je nenasilni vaninstitucionalni metod borbe najefikasnije sredstvo za smjenu totalitarnih režima poput ovoga u Crnoj Gori.

“Demokratski front je uspješno primijenio taj model borbe, ali se u našem slučaju desilo nešto što je do sada bilo nezabilježeno na drugim prostorima. Kada smo uspjeli da dobijemo podršku ogromnog broja ljudi, koji su izašli na ulice i tražili promjene, jedan dio opozicije se, po nalogu ambasada, otvoreno stavio u službu režimu”, rekao je Mandić.

Iz kojeg razloga su članice NATO-a požurile da ratifikuju protokol o pristupanju Crne Gore? Da li se to može vezati sa predstojećim izborima u SAD, imajući u vidu da Donald Tramp ima značajno drugačije stavove o NATO-u nego aktuelna administracija?

– Ne treba baš toliki značaj pridavati Crnoj Gori i misliti kako je administraciji SAD važnije pitanje članstva u NATO-u neke državice nego ko će upravljati Amerikom u narednom vremenu. U naše male priče ne treba uključivati tako velike računice. Mislim da je stvar mnogo jednostavnija i pretpostavljam da bezbjednosne strukture NATO-a konstatuju da njihova lokalna agentura, koja se nalazi u vrhu crnogorskog režima, NVO i medijskim strukturama, treba da do kraja godine završi posao za koji su obučavani, plaćani i podržavani duži vremenski period. Ne dešava se ništa što već nismo vidjeli u našoj prošlosti. I ranije su naši nekadašnji neprijatelji iznajmljivali one slabije ljude sa ovih prostora da rade za njihove interese, a protiv svojih rođaka, komšija i sunarodnika. Naša istorija je prepuna takvih slučajeva služenja strancima.

Ako politička većina odluči da ne buce referenduma o NATO-u, već da odluka bude donijeta u parlamentu, kakav će biti vaš odgovor?

– U toku je akcija kojom se Crna Gora na prevaran način, suprotno većinskom raspoloženju naroda, gura u NATO. Nije nikakva tajna da nalogodavci te operacije žele da ovu zemlju predaju NATO-u bez izjašnjavanja građana. Zato je nedavno i dio opozicije od američke ambasade podveden režimu kako bi se spasila i zaštitila ključna figura te „integrativne akcije“ – predsjednik Vlade Milo Đukanović. Zbog toga su vodeće ambasade NATO država i bile protiv demonstracija DF-a jer njima nije, kao nama, najvažnije da Crna Gora bude slobodna i da na poštenim izborima bira svoju vlast. Vjerujem da su baš iz tog razloga podržale obaranje nemoćne vlade Igora Lukšića jer su tako na vlast vratile Mila Đukanovića, koji im najbolje može poslužiti u realizaciji vlastitog cilja zaposijedanja Crne Gore od strane NATO-a. Većina građana se protivi članstvu Crne Gore u NATO-u i spremna je da institucionalnim i vaninstitucionalnim metodima političke borbe brani vlastita prava. Takva odluka parlamenta dovela bi Crnu Goru u opasan položaj i iz njega bi bilo nemoguće izaći drugačije osim na jedan način koji je i sam opasan.

Demokratski front ne vjeruje da će vlada izbornog povjerenja učiniti izborni proces regularnim. Zašto?

– Zato što je ova rekonstrukcija Vlade rezultat direktnog miješanja ambasada u unutrašnje stvari Crne Gore kako bi se odbranio premijerski položaj Mila Đukanovića, koji je bio neodrživ nakon prošlogodišnjih protesta DF-a. U Makedoniji se od strane zapadnog međunarodnog faktora zabranjuje premijeru osumnjičenom za izbornu krađu da vodi Vladu u vrijeme novog izbornog procesa, a u Crnoj Gori se direktnom nalogodavcu i organizatoru izborne krađe podvodi posustala opozicija kako bi on u vrijeme izbora i dalje bio premijer. To ne bi moglo da se uradi, i pored želje važnih zapadnih centara, da u opoziciji prethodno nije stvoren takozvani tim B, kojim se upravlja iz ambasade SAD. Nevidljiva ruka je uspjela da spoji toliko različitosti, da ih sjedne za isti sto i da ih, u konačnom, prisili na zaključenje lošeg sporazuma tako što je većinu njih smjestila u Đukanovićevu vladu.

Kada se analizira struktura i onih drugih koji su podržali rekonstrukciju Vlade, jasno se legitimišu i osobe koje su u ime bezbjednosnih struktura NATO-a upravljale ovom sramotnom akcijom odbrane položaja premijera Mila Đukanovića. U opoziciji nema naivnih koje čak i veliki majstori manipulacije mogu ubijediti da oni koji su zaposleni kod Mila Đukanovića mogu oboriti vlastitog poslodavca. Registruje se samo jedna druga pojava da se oni koji su ranije radili kod njega rado i bez ikakvog ustručavanja vraćaju u tu „firmu“. Valjda bi ono što su u međuvremenu izgovorili opisujući prirodu i karakter aktuelnog režima trebalo da ih obavezuje na malo dostojanstvenije držanje i postupke.

Po Vašem sudu, koji je najbolji metod borbe protiv Đukanovićevog režima?

– Politička teorija i praksa svjedoče daje nenasilni vaninstitucionalni metod borbe najefikasnije sredstvo za smjenu totalitarnih režima poput ovoga u Crnoj Gori. Demokratski front je uspješno primijenio taj model borbe, ali se u našem slučaju desilo nešto što je do sada bilo nezabilježeno na drugim prostorima. Kada smo uspjeli da dobijemo podršku ogromnog broja ljudi, koji su izašli na ulice i tražili promjene, jedan dio opozicije se, po nalogu ambasada, otvoreno stavio u službu režima. Nismo računali na mogućnost da kada bacite režim na koljena u isto vrijeme dobijete mučki udarac s leđa od onih koji bi trebalo da vam budu saveznici.

Takva vrsta izdaje opozicije nije zabilježena na bilo kom drugom prostoru gdje je primjenjivan ovaj model i ta pojava će predstavljati značajan crnogorski doprinos dopuni i razradi modela nenasilne borbe. Vrlo je prosto mi Đukanovića smatramo diktatorom i on punih 27 godina na taj način vlada Crnom Gorom. Smatramo ga i šefom i pokroviteljem organizovanog kriminala, koji stoji iza najvećih korupcija, pljački i raznih drugih najtežih krivičnih djela, ali bivši opozicionari ga očigledno ne doživljavaju tako, već su odlučili da budu u njegovoj vladi.

Glavni odbor Nove srpske demokratije zaključio je da treba nastaviti proteste. Kada se mogu očekivati nova protestna okupljanja?

GO je naložio rukovodstvu stranke da obiđe Crnu Goru kako bi se dodatno mobilisala i osnažila nova energija. Medijska podrška rekonstrukciji vlade Mila Đukanovića, kao i širenje lažne nade da će ta kohabitacija i konstruktivnost obezbijediti slobodne izbore, nanijeli su veliku štetu nenasilnoj borbi protiv režima. Na terenu ćemo upoznati ljude sa novom situacijom jer oni moraju znati na koga mogu da se oslone i kome treba da vjeruju. Svi smo se uvjerili da se situacija promijenila i da neki za koje su smatralo da su opozicija, ili da podržavaju opoziciju, nijesu naši saveznici, već rade za Mila Đukanovića.

Da se ne bismo ponovo suočili sa mučkim udarcem s leđa od onoga koji bi trebalo da bude naš saveznik, prvo na terenu moramo raskrinkati režimske punktove koji se lažno predstavljaju kao protivnici vlasti. Koliko god ta istina bila neprijatna i bolna, naša je dužnost i obaveza da je na svakom mjestu saopštimo.

IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.