Lukšić: NATO uvek bio između Crne Gore i Rusije

Izvor: B92, 08.Jan.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: NATO uvek bio između Crne Gore i Rusije

Podgorica -- O priključenju Crne Gore NATO odluku bi trebalo da donese Skupština, smatra ministar spoljnih i evropskih poslova Igor Lukšić.

Prema njegovim rečima zbog toga nema razloga za zaoštravanje odnosa sa zvaničnom Moskvom jer “treba razumeti ukupni kontekst”.

"Deluje zbunjavajuće kada na temu Crne Gore jedan broj ruskih zvaničnika izrazi protivljenje širenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO na Istok. Crna Gora nije na Istoku, nego na jugu, odnosno jugoistoku. Između Crne Gore i Rusije već ima više NATO država pa je to samo po sebi kontradkitrono", objasnio je Lukšić u intervjuu agenciji Mina, preneo je RTCG.

On smatra da u ukupnom konketsku treba posmatrati nekoliko otvorenih pitanja i da će kako vreme bude prolazilo i kriza u Ukrajini se bude smirivala da će se i druge teme relaksirati.

"Crnogorski zvaničnici nikada u svojim istupima nisu doprineli podizanju tenzija. Svaka država treba da ima pravo na svoju odluku i Crna Gora je zrela sa institucijama koje imaju snage da odluče o svakom pitanju", naveo je Lukšić, koga je inače crnogorska vlada nedavno predložila za kandidata za Generalnog sekretara UN.

Kako kaže, deo okolnosti je i činjenica da se Crna Gora pridružila sankcijama EU prema Rusiji.

"Niti smo se zalagali za sankcije niti smo srećni zbog toga ali smo obavezni da razumemo i da ih primenimo jer smo proklamovali naš strateški cilj članstvo u EU i treba da delimo vrednosti i da u teškim odlukama budemo uz svoje partnere", kazao je Lukšić.

Pozivnica iz NATO-a, prema njegovim rečima, ne bi bila upućena da Crna Gora pre toga nije otvorila pregovore sa Evropskom unijom (EU).

A što se tiče odlučivanja o priključenju, Lukšić smatra da to treba da bude u parlamentu.

"Tema NATO biće visoko pozicionirana u predizbornoj kampanji tako da niko ne može pirgovoriti da građani neće o tome odlučivati glasanjem za neku do političkih partija", naveo je Lukšić, koji je i potpredsednik crnogorske vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.