Izvor: Blic, 21.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: NATO nepravičan u odnosima sa ruskim susedima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva nezadovoljna dominantnom ulogom koju ima NATO u evropskoj bezbednosti i ponašanjem Alijanse u odnosima s ruskim susedima koji su nekada bili deo Sovjetskog Saveza.

EU i NATO nepravično postupaju u odnosima s ruskim susedima, rekao je Lavrov nakon nedelje u kojoj je EU obećala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veliki program trgovinske pomoći i bliske političke odnose s Ukrajinom, Azerbejdžanom, Gruzijom, Jermenijom, Moldavijom i Belorusijom.

"U ruskoj spoljnoj politici ne radi se o strahu. Radi se o pravičnosti", rekao je Lavrov, dodajući: "Vidimo nepravično postupanje s našim partnerima".

Evropsku bezbednost trebalo bi da kontroliše Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) koja ima 56 članica, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji o bezbednosti u Briselu.

"Trebalo bi to pokušati", rekao je Lavrov povodom OEBS-a za koji članice NATO smatraju ne pogoduje zadatku.

Lavrov je rekao da bi NATO trebalo da prihvati "legalno ograničenje" bezbednosnih aranžmana kroz OEBS kako bi se prevazišao, ono što je nazvao, apetit Alijanse "za sve više i više scenarija" jednostranih akcija.

"NATO je bombardovao Jugoslaviju bez legalnog opravdanja", rekao je Lavrov i dodao: "To nam smeta. NATO je na sebe preuzeo da prosuđuje sve i svakoga".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vreme bombardovanja Jugoslavije, rekao je u raspravi s Lavrovim da Rusija mora da poboljša svoje odnose s Alijansom kroz postojeća tela navodeći da postoji "ogroman prostor za poboljašanje".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: NATO nepravičan prema ruskim susedima

Izvor: Mondo, 21.Mar.2009

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva nezadovoljna dominantnom ulogom koju ima NATO u evropskoj bezbednosti i ponašanjem Alijanse u odnosima s ruskim susedima koji su nekada bili deo Sovjetskog Saveza.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.