Konferencija NATO i partnerskih zemalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2011, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija NATO i partnerskih zemalja

BEOGRAD -

Učesnici Strategijske vojne konferencije za partnere, kojoj prisustvuju predstavnici oko 60 država, članica NATO, Partenerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative, kao i vojni predstavnici EU danas popodne su završili prvi radni dan skupa koji se održava u Beogradu.

Rad će biti nastavljen sutra pre podne, nastavkom drugog zasedanja, a potom, kako se navodi u planu aktivnosti konferencije, objavljenom na internet stranici MInistarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbrane, informisanjem predstavnika i usvajanjem zaključaka sa skupa.

Tema skupa je "Nakon Lisabona:sprovođenje transformacije", a pored toga u okviru radnih grupa razgovara se i o zajedničkoj obuci, partnerstvu i međusobnoj pomoći, pristupu globalnim zajedničkim resursima i efikasnom razvoju kapaciteta oružanih snaga.

NATO general: Svi smo mi braća po oružju

Abrijel je na početku konferencije rekao da je ovo prvi put da se ovakav skup održava u Beogradu i da to predstavlja jasan znak za budućnost regiona.

Abrijel je ocenio da je Evropska unija suštinski faktor u odbrani i bezbednosti, naglasivši da današnjem skupu prisustvuju predstavnici 56 zemalja, a kao teme razgovora među visokim vojnim zvaničnima naveo je partnerstvo i razvoj.

General je istakao da su vojna partnerstva od suštinske važnosti i dodao da je samit NATO u Lisabonu stvorio novi duh: fleksibilnost, uzajamno poverenje i uzajamnu korist.

"Nema drugorazrednog doprinosa u operacijama i svi smo mi braća po oružju", rekao je Abrijel.

On je kazao i da je ohrabren brojem zemalja sa kojima NATO sarađuje i van formalnog partnerstva.

"ISAF (operacija u Avganistanu) je pokazala značaj zajedničkog rada u operacijama", naveo je general Abrijel.

Strategijski koncept severno-atlantske alijanse, kako je napomenuo, znači i aktivnu saradnju sa Ruskom Federacijom.

NATO želi onaj nivo odnosa koji i Srbija želi

On je dodao da je bilo kakva odluka Srbije o članstvu u NATO suverena odluka zvaničnog Beograda i dodao da NATO želi onaj nivo odnosa koji Srbija želi.

"NATO je otvoren za saradnju, ali poštuje u potpunosti odluku svake suverene zemlje", rekao je Abrijel.

Abrijel je istakao da je Srbija ključni faktor bezbednosti na Balkanu i dodao da će jačanje odnosa Srbije i NATO-a koristiti celom regionu.

Francuski general je, na pitanje novinara kako se oseća u Beogradu, s obzirom da je NATO pre 12 godina bombardovao Srbiju, rekao da "treba da znamo šta se dogodilo u prošlosti i da pamtimo to, ali da danas treba da budemo okrenuti budućnosti".

Šutanovac: Srbija posvećena bezbednosti u regionu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija u potpunosti posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskih odnosa i da želi da da pun doprinos svetskom miru kroz aktivnije učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Na otvaranju konferencije, Šutanovac je rekao da savremeni bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ukazuju da je neophodno da se unapredi saradnja svih država i da postoji "nedeljivost bezbednosti".

On je ocenio da nijedna država, ma koliko ekonomski i vojno bila jaka, ne može samostalno da se izbori sa globalnim izazovima zbog čega je kao nikad ranije potrebno unaprediti dijalog i saradnju.

"Mera saradnje biće i mera našeg uspeha u tom poslu", rekao je Šutanovac i ocenio da bi svaki izostanak saradnje među državama vodio destabilizaciji situacije.

U proteklih 10 godina Srbija je značajno unapredila odnose sa NATO-om, rekao je Šutanovac i dodao da Srbija deli zajedničke vrednosti i da kroz učešće u programu "Partnerstvo za mir" želi da da svoj doprinos globalnoj bezbednosti i ostvarivanju doborsusedskih odnosa.

Govoreći o reformama Vojske Srbije, Šutanovac je podsetio da je od početka godine Vojska u potpunosti profesionalna i da je uspešni završetak tog procesa u značajnoj meri povratio poverenje građana.

On je kao primer visokog poverenja koje Vojska Srbije uživa u narodu naveo povećano interesovanje za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji i dodao da ove godine za jedno mesto na Akademiji konkuriše osam kandidata.

Šutanovac je rekao i da će ova godina biti upamćena po tome što će sa Vojne akademije izaći prva generacija žena oficira, kao i prve žene piloti u istoriji srpskog vazduhoplovstva.

Srbija vojno neutralna, ali spremna

Načelnik Generalštaba VS general Miloje Miletić je izrazio zadovoljstvo brojem učesnika skupa kao i njihovim sastavom, naglasivši da će tema konferencije biti i pronalaženje zajedničkog odgovora na savremene rizike i pretnje.

Miletić je podvukao da su rizici, pretnje i izazovi za sve učesnike konferencije isti, a da je u globalnom okruženju neophodan zajednički odgovor.

On je naveo da će se na skupu razgovarati o unapređenju partnerskih odnosa, kao i drugim oblicima saradnje ali i o razmeni iskustava.

Miletić je podsetio da je Srbija vojno neutralna, ali da je spremna da svoje snage angažuje u multinacionalnim operacijama.

"Republika Srbija kao pouzdan partner u okviru svojih mogućnosti želi da doprinese sigurnijem globalnom okruženju", naglasio je Miletić.

Prema njegovim rečima, sistem odbrane Srbije je prepoznao univerzalne bezbednosne izazove.

"Vojska Srbije je završila proces transformacije i ona je danas uz moderan sistem obuke profesionalna vojska", rekao je general Miletić.

On je istakao da u ovom vremenu nije moguće graditi samo nacionalni pristup u odbrani, već da je cilj izgradnja sposobnosti za suprotstavljanje globalnim izazovima.

Veliki vojni značaj konferencije

Šutanovac je dodao da održavanje strategijske vojne konferencije za partnere u Beogradu ima izuzetno veliki vojni, a ne politički značaj.

Šutanovac je u pauzi skupa to obrazložio činjenicom da je u uslovima savremenih izazova, rizika i pretnji, neophodno sarađivati na njihovom suzbijanju.

"Izolacija od procesa saradnje neće nas dovesti do izolacije problema", rekao je on, naglasivši da je Ministarstvo odbrane Srbije zato u proteklom periodu ostvarilo izuzetno visok nivo saradnje sa svim prijateljskim vojskama sveta.

Šutanovac je naglasio da je MInistarstvo odbrane prilikom odluke da bude domaćin skupa bilo potpuno svesno kakve emocije izaziva NATO u Srbiji.

"Potpuno svesni kakve emocije izaziva NATO u Srbiji preuzeli smo odgovornost za organizovanje skupa jer duboko verujemo da je to opšti interes i dobro zbog budućnosti", rekao je on.

Prema njegovim rečima, koliko će Brazil, Japan, Kuvajt, Finska ili Austrija tokom ove konferencije biti bliže ili dalje NATO-u, toliko će biti i Srbija.

"Konferencija ima izuzetno važan vojni, a ne politički karakter", naglasio je Šutanovac, dodavši da je cilj skupa da pokaže da je Srbija pouzdan partner na koga mogu da se oslone, ne samo zemlje članice NATO, već i ostale države čiji su predstavnici u Beogradu.

Šutanovac je naglasio da će Srbija nastaviti da jača svoje odbrambene snage i podiže međunarodni ugled i kroz pojačano prisustvo u mirovnim misijama.

On je podsetio da je sa dva nedavno potpisana sporazuma sa EU zaokružen legalni okvir za učešće Srbije u mirovnim misijama EU, izrazivši očekivanje da će do toga ubrzo i doći.

Prema njegovim rečima, to je verovatno mali korak za EU, ali veliki za Srbiju koja će prvi put u istoriji učestvovati u mirovnim misijama EU.

"Time ćemo potvrditi našu posvećenost evropskoj perspektivi Srbije i univerzalnom sistemu vrednosti koji važi u savremenom svetu", rekao je on.

Šutanovac je zahvalio svim građanima koji imaju razumevanje za organizovanje ove konferencije u Beogradu, dok je onima koji se protive tom skupu poručio da je svaki protest demokratski, ali uz molbu da ne blokiraju ulice.

Cilj konferencije je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tema ovogodišnje konferencije je "Nakon Lisabona - sprovođenje transformacije", a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.

Na skupu učestvuju 60 načelnika generalštabova, od čega 28 iz NATO zemalja

DSS, SRS i NVO: Domaćin savezu koji nas je bombardovao?

Nezadovoljstvo održavanjem te konferencije izrazile su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka, neke nevladine organizacije i udruženja građana smatrajući da Srbija ne treba da postane članica NATO, niti da bude domaćin konferencije saveza koji je bombardovao Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju.

Ministar odbrane Šutanovac odbacio je tvrdnje da održavanje te konferencije predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti i dodao da je prethodna takva konferencija bila u Finskoj koja nije članica NATO.

Na osnovu zaključaka samita NATO-a 29. novembra 2006. godine u Rigi, Saveznička komanda za transformaciju pokrenula je organizaciju Strategijske vojne konferencije za partnere, jednom godišnje.

Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006. godine, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.