Kolumbija postaje prvi latinoamerički globalni partner NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2018, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumbija postaje prvi latinoamerički globalni partner NATO

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos najavio je u petak da će njegova zemlja formalno postati prvi latinoamerički "globalni partner" NATO-a, počevši od naredne nedelje.

"Formalizovaćemo u Briselu sledeće nedelje - i to je vrlo važno - ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji globalni partner. Bićemo jedina zemlja u Latinskoj Americi sa tom privilegijom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Santos u televizijskom obraćanju, kao i preko Tvitera.

Santos, laureat za Nobelovu nagradu 2016, koji je postigao mir sa FARC pobunjenicima, rekao je da bi taj potez trebalo da unapredi sliku Kolumbije na svetskoj pozornici, prenosi Glas Amerike.

Kolumbija i NATO postigli su sporazum o partnerstvu maja 2017, sledeći zaključke mirovnog sporazuma sa FARC-om, sada političkom partijom.

Oblasti saradnje obuhvataju sajber bezbednost, pomorsku bezbednost, terorizam i njegove veze sa organizovanim kriminalom i izgradnju kapaciteta i mogućnosti kolumbijskih oružanih snaga, kaže se u saopštenju postavljenom na sajtu NATO-a.

Pored Kolumbije, NATO na listi "partnera širom globusa" ili prosto "globalnih partnera" ima Avganistan, Australiju, Irak, Japan, Republiku Koreju, Mongoliju, Novi Zeland i Pakistan.

Svaka od tih zemalja "razvila je individualni program o saradnji i partnerstvu" sa 29-očlanom alijansom predvođenom SAD. Mnogi od njih aktivno učestvuju u misijama NATO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.