Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2017, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO

Politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za bezbednosna i politička pitanja NATO, Knut Kirst izjavio je ;da je Srbija važan partner NATO na Balkana i ključna za stabilnost regiona.

U intervjuu za portal EWB (EuropeanWesterBalkans) Kirst je ocenio da je partnerstvo NATO i Srbije dobro i za Srbiju i za Alijansu.

On je rekao da ;je od devedestih godina NATO mnogo uložio u Zapadni Balkan i da je region danas stabilniji, zahvaljujući i programima partnerstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji promovišu regionalu saradnju i evroatlntsku integraciju za one koji to žele.

Kirst koji je u Beogradu učestvovao na međunardonoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme" ocenio je da su Srbija i NATO daleko odmakli na putu partnerstva i saradnje, da ima "mnogo potencijala za snažnije praktično i političko angažvanje" ali da je "i na početku i na kraju Srbija ta koja treba sama da definiše kojim pravcem će ići to partnerstvo".

On je naveo da NATO "u potpunosti poštuje vojnu neutralnost kao izbor Srbije" ali i dodao da to ne sprečava saradnju.

"Ta politika nas ne sprečava da izvodimo zajedničke vežbe, kao ni da radimo na tome da naše vojne snage budu interoperabilne, da produbljujemo saradnju naučnika iz Srbije i savezničkih zemlja i delimo strateške procene", rekao je Kirst.

"Srbija se priključila programu Partnerstvo za mir 2006. Od tada naša saradnja i dijalog napreduju. Indvidualni akcioni plan partnerstva (IPAP) koji smo dogovorili u januaru 2015. predstavlja važno oruđe jer pomaže da se strukturira i organizuje naša bilateralna saradnja, tako da NATO i saveznici mogu da podrže Srbiju u dostizanju reformskih ciljeva", rekao je Kirst.

On je dodao da je saradnja Sribje i NATO fokusirana na oblasti u kojima Srbija želi da sarađuje sa tim vojnim savezom i u kojima NATO može doneti dodatnu vrednost uključujući na primer reformu nacionalnih bezbednosnih snaga i institucija i naučnu saradnju vezanu za bezbednost.

On je rekao da IPAP služi kao okvir za jačanje praktičlne saradnje i političkog dijaloga na svim niovima.

Podsetio je da je prošlog novembra sadašnji predsednik, tada premijer Srbije, Aleksandar Vučić posetio sedište NATO gde je imao "veoma dobar sastanak sa svim ambasadorima iz Savernoatlanmtskog saveta". "Očekujemo ga ponovo ove godine. Generalni sekretar Jens Stoltneberg... ponosan je na snažne prijateljske veze sa Srbijom", rekao je.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kirst: Srbilja sama definiše partnerstvo i saradnju sa NATO

Izvor: Blic, 14.Sep.2017

Politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za bezbednosna i politička pitanja NATO, Knut Kirst izjavio je da je Srbija važan partner NATO na Balkana i ključna za stabilnost regiona...U intervjuu za portal EWB (EuropeanWesterBalkans) Kirst je ocenio da je partnerstvo NATO i Srbije dobro i za Srbiju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.