Kako je NATO sistematski prešao Rusiju

Izvor: B92, 13.Dec.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je NATO sistematski prešao Rusiju

Širenje NATO-a ka istoku bilo je ključno pitanje prilikom pregovora SAD, lidera Zapadne Evrope i SSSR-a o ujedinjenju Nemačke.

Navodno su američki i lideri Zapadne Evrope nekoliko puta obećali ruskoj strani u pregovorima početkom 1990. da se NATO neće širiti ka Istočnoj Evropi, pokazali su istorijski dokumenti čija je sadržina tek objavljena, jer je s njih skinuta oznaka tajnosti, a koje je objavila Arhiva nacionalne bezbednosti Univerziteta “Džordž >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašington”.

Prema sumiranim dokumentima predstavljenim javnosti, čuvena rečenica Džejmsa Bejkera, tadašnjeg američkog državnog sekretara, "Nijedan inč istočno" trebalo je da posluži kao garancija Sovjetima i njihovom lideru Mihajlu Gorbačovu da se NATO neće približavati Rusiji, preneo je Sputnjik.

Širenje NATO-a je bila ključna stavka prilikom pregovora o ponovnom ujedinjenju Nemačke jer su granice koje bi NATO trebalo da obuhvati bile i one Istočne Nemačke.

Prema objavljenim dokumentima, tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer pozvao je NATO da isključi širenje svog uticaja prema istoku, odnosno bliže ka sovjetskim granicama. Genšer je imao i predlog da se Istočna Nemačka isključi iz “NATO kišobrana” kada se proces ujedinjenja završi.

Međutim, u godinama koje su usledile NATO se polako, ali sigurno, širio baš u pravcu Istočne Evrope i sada je još 13 zemalja ušlo u članstvo Alijanse, a poslednja je to učinila Crna Gora, u junu 2017.

Zbog toga je, kako se navodi, ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata optužio SAD da nisu ispoštovale obećanje, uz napomenu i da su događanja u Ukrajini povezana upravo s namerom NATO da se sfera uticaja Alijanse proširi i na tu zemlju.

U 2016. NATO je odlučio i da razmesti svoje trupe u Baltičkim državama- Litvaniji, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

Nedavno je, podseća Sputnjik, i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio i da je namera NATO da ostane prisutan u zemljama Baltika i Istočne Evrope sve dok je to potrebno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako je NATO sistematski prešao Rusiju

Izvor: Press, 13.Dec.2017

Širenje NATO ka istoku bilo je ključno pitanje prilikom pregovora SAD, lidera Zapadne Evrope i SSSR-a o ujedinjenju Nemačke. . Foto:B92.net. Navodno su američki i lideri Zapadne Evrope nekoliko puta obećali ruskoj strani...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.