Jutarnji list: NATO uklanja Skoplja iz ruske slagalice

Izvor: RTS, 10.Jun.2017, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutarnji list: NATO uklanja Skoplja iz ruske slagalice

Posle uvođenja Crne Gore u svoje članstvo, NATO planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude završena do proleća 2018, piše "Jutarnji list".
List navodi da se radi o "hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, sa ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu".

Kao jedan od dogovora koji su uključeni u "projekat" je i ulazak Makedonije u NATO sa prefiksom "Bivša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jugoslovenska republika", a do članstva u EU će se rešiti spor sa Grčkom oko imena.
Jutarnji list navodi da je stagnacija zvaničnog Skoplja ka evroatlanskim integracijama bila uslovljena grčkim odbijanjem da država sa imenom "Makedonija", na koje Atina smatra da ima jedino pravo, postane članica NATO-a ili EU.
Promenom vlasti i insistiranjem Zapada, Atina i Skoplje su ublažili stavove, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će uskoro posetiti Skoplje, kako bi "ubrzao proces" i da bi Makedonija u proleće 2018. godine postala deo Alijanse, piše list.
Tim povodom je makedonski premijer nedavno razgovarao i sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, a pored čestitki rečeno je da bi BJRM ili neko drugo ime bilo prihvatljivo za Atinu, ali ne i "samo" Makedonija.
"Rusija je teško primila ulazak Crne Gore u NATO jer je izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici na Zapadnom Balkanu, a u okviru koje je Makedonija trebalo da ostane deo ruske interesne sfere. Članstvo u NATO-u je prioritet, a članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju podstiču Brisel i Berlin", dodaje se u tekstu Jutarnjeg lista.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRVATI pišu: NATO uklanja RUSIJU iz MAKEDONIJE, kao što je urađeno i sa Crnom Gorom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2017

List navodi da se radi o “hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, s ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu“..NATO, posle uvođenja Crne Gore u svoje članstvo, planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude završena do proleća 2018, piše Jutarnji list... Kao jedan od...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.