Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juščenko: NATO jedini način zaštite blagostanja Ukrajinaca

KIJEV- Članstvo u evroatlantskom sistemu bezbednosti jedini je način da se zaštiti život i blagostanje Ukrajinaca, ocenio je danas u Kijevu ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, u obraćanju naciji povodom 17. godišnjice nezavisnosti.

"Svako ko brine o Ukrajini, treba da kaže otvoreno - članstvo u evroatlantskom sistemu bezbednosti jedini je način da se potpuno zaštiti život i blagostanje naših porodica, dece i unuka", rekao je Juščenko, preneli su ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mediji.

"Mi treba da ubrzamo rad na učlanjenju u evropski sistem bezbednosti i povećanju odbrambene sposobnosti zemlje, samo takvi koraci mogu efikasno da garantuju našu bezbednost, neprikosnovenost naših granica i celovitost naše zemlje", rekao je ukrajinski predsednik, povodom Dana nezavisnosti.

Juščenko je podržao Gruziju u konfliktu sa otcepljenom autonomnom oblašću Južnom Osetijom i Rusijom, dodajući da će Ukrajina učiniti sve da ne dopusti eskalaciju nasilja u regionu, da se na pravni i pravedan način reše pretnje "zamrznutih konflikata", a ne "pravom jačeg".

Predsednik Ukrajine je rekao da niko nema pravo da diktira Ukrajini kako će da živi.

"Mi smo ukrajinski narod - domaćin na svojoj zemlji. Niko i nikada neće odlučivati za nas kakvim ćemo jezikom govoriti i u kakvoj se crkvi moliti...premeravati naše granice, ostrva i poluostrva", rekao je Juščenko.

Posle obraćanja predsednika na centralnoj ulici Krešatik održana je vojna parada, u kojoj je angažovano blizu 150 okloponih vozila, između ostalog i tenkovska četa, artiljerijski i protivvazdušni raketni sistemi "grad", "uragan", "vihor", "osa", "vega" i "tunguska".

U paradi su učestvovala i 22 aviona i osam helikoptera, među kojima bombarderi "suhoj-25", lovci "Mig-29" i "suhoj-27", kao i transporteri "Iljušin-76" i "Antonov-26".

Predsedniku i premijeru Ukrajine telegrame čestitke povodom nacionalnog praznika uputili su šefovi države i vlade Rusije, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin.

Podsećajući na vekovne kulturne i istorijske veze između dve zemlje, sličnost nacionalnog karaktera i tradicija, Medvedev je rekao da glavni zadatak vidi u tome da se "ne dopusti trošenje tog vrednog kapitala".

"Uveren sam da nezavisno od dnevnopolitičkih promena i prolaznih političkih tendencija, rusko-ukrajinski odnosi treba da budu utemeljeni na dugoročnim interesima naših naroda i država", naveo je ruski predsednik.

Putin je u čestitki Juliji Timošenko naveo da je "stabilan, postupan i uzajamno koristan razvoj odnosa sa Ukrajinom za Rusiju nepromenjeni prioritet".
Pogledaj vesti o: NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pristupanje Ukrajine NATO-u od suštinskog značaja

Izvor: RTS, 24.Avg.2008

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko izjavio je da je pristupanje Ukrajine NATO-u od suštinskog značaja za bezbednost te zemlje. .Povodom 17. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, Juščenko je rekao da Ukrajina mora da poveća sopstvene sisteme odbrane....

Nastavak na RTS...

Juščenko:Pristupanje Ukrajine NATO od suštinskog značaja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Avg.2008

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko izjavio je danas da je pristupanje Ukrajine NATO-u od suštinskog značaja za bezbednost te zemlje. Povodom 17. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, Juščenko je rekao da Ukrajina mora da po ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.