Jeremić: NATO odgovoran za situaciju na Kosovu

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: NATO odgovoran za situaciju na Kosovu

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je NATO odgovoran za situaciju na severu Kosova i da Srbija traži odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila na administrativnom prelazu Jarinje.

Nakon sinoćnjih konsultacija Saveta bezbednosti UN, Jeremić je za RTS rekao da je Rusija na tom sastanku prenela sve ono što je Srbija smatrala za neophodno, dodajući da nijedan incident ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostati nekažnjen.

„Tražimo odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila. Nijedan incident, ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme ostati nekažnjen od strane Saveta bezbednosti”, rekao je Jeremić.

On je kazao da NATO snosi punu odgovornost za takvu situaciju.

„Nigde u Evropi se ne puca na civile osim u Srbiji, i to na teritoriji koja nije pod upravom Vlade Srbije”, rekao je Jeremić.

Savet bezbednosti UN održao je sinoć zatvorene konsultacije o stanju na severu Kosova posle sukoba Srba i pripadnika Kfora u kojem je povređeno sedam Srba i četiri vojnika Kfora.

Konsultacije su zakazane na zahtev Rusije, koja je izrazila zabrinutost zbog akcija Kfora i Euleksa na severu Kosova, tražeći od tih misija da poštuju princip statusne neutralnosti.Beta

------------------------------------------------

Vlada zahteva hitnu istragu UN o incidentima na KiM

Vlada Srbije zahteva hitnu istragu Ujedinjenih nacija o incidentu na administrativnom prelazu Jarinje i poziva UN da obezbede da misije na području Kosova i Metohije deluju isklučivo u statusno neutralnom okviru, kako je predviđeno Rezolucijom 12 44, izjavio je danas šef Vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović.

Mihajlović je posle sednice vlade rekao da vlada izražava uverenje da se tenzije na Kosovu i Metohiji mogu prevazići samo pregovorima, uz potpuno uvažavanje prava i interesa srpskog stanovništva nastanjenog na severu AP Kosovo i Metohija.

„Vlada Srbije je u potpunosti posvećena dijalogu i smatramo da najavljeni dolazak evropskog posrednika Roberta Kupera u Beograd i Prištinu značhi hrabrenje tog dijaloga”, naveo je Mihajlović.

On je dodao da vlada očekuje da se incidenti i drugi nemili događaji kanališu, tako što će obe strane, uz međunarodno posredovanje, sesti za pregovarački sto i rešavati probleme jedan po jedan. Tanjug

objavljeno: 29.09.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: NATO odgovoran za situaciju na Kosovu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2011

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je da je NATO odgovoran za situaciju na sjeveru Kosova i da Srbija traži odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila na administrativnom prelazu Jarinje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

NATO odgovoran za situaciju na Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 29.Sep.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je NATO odgovoran za situaciju na severu Kosova i da Srbija traži odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila na administrativnom prelazu Jarinje... Nakon konsultacija Saveta bezbednosti UN održanih u sredu uveče, Jeremić...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.