Jelena Milić: Razmimoilaženja u NATO nisu ništa novo

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena Milić: Razmimoilaženja u NATO nisu ništa novo

Direktorka CEAS Jelena Milić ističe kao jedan od najvažnijih rezultata sastanka lidera članica Alijanse usvajanje svemira kao novog domena operacije NATO.

U drugi plan sastanka u Londonu stavlja odnose članica unutar saveza, jer, kako kaže razmimoilaženja su uvek postojala, ali nikada među njima nije došlo do oružanog sukoba.

"Usvajanje svemira kao petog domena operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO, potvrda je da su zemlje iz evropskog dela NATO znatno povećale vojne izdatke u poslednjih nekoliko godina, ocena da ponašanje Rusije vide kao jednu od najvećih pretnji, opredeljenost da će Alijansa ostati nuklearna sila sve dok postoji nuklearno naoružanje, kao i problem terorizma, najvažniji su zaključci sastanka NATO u Londonu", kaže Milić za Tanjug.

Ona smatra da je, takođe, bitno što su NATO saveznici u Londonu obratili pažnju na "Kinu i njenu poziciju na globalnom planu i zaključili da ona predstavlja izazov, ali ne i pretnju".

"U tom smislu kineska 5G tehnologija, koja može da ima negativne posledica u međuzavisnom svetu, spomenuta je kao sve veći izazov na koji NATO mora da obrati sve veću pažnju", objašnjava Milić.

Takođe, kaže ona, jako je bitno što je u Londonu razgovarano o tome da će u narednom periodu doći do neformalnih razgovora između saveznika, te da će generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obavestiti ministre spoljnih poslova zemalja članica u kojim bi neformalnim grupama moglo da se razgovara o budućnosti i izazovima NATO.

Komentarišući odnose saveznika unutar NATO, Milić je citirala bivšeg glavnokomandujućeg generala američkih snaga u Evropi Frederika Ben Hodžisa koji je uvek govorio da su savezništva teška.

Niko ne spori da je od osnivanja bilo velikih rasprava unutar zemalja članica NATO o različitim bilateralnim pitanjima.

Nikada nije bilo bez tenzija unutar NATO, zato što, kako kaže, Alijansa ne garantuje harmoniju i usaglašene politike.

"U ovom trenutku treba obratiti pažnju na dobre i analitičke izveštaje uglednih svetskih tink-tenkova, umesto na ono što i zapadni ugledni mediji pišu, jer i oni vole senzacionalizam i ono što privlači pažnju", kaže Milić, ali skreće pažnju da je NATO uprkos razmimoilaženjima unutar saveza pokazao izuzetnu sposobnost da se prilagođava i adaptira novonastajućim okolnostima i to je jedna od njegove suštinske snage.

"Mislim da je Makron na jedan vrlo trapav način učinio uslugu NATO zato što su se pre susreta lidera u Londonu čule izuzetno važne poruke nemačkih zvaničnika o značaju i o nemogućnosti zamene NATO", ističe ona.

Prema njenim rečima, potpuna podeljenost bi značila da bi morali da imate i različite komande i da biste morali da obezbedite veći broj pripadnika oružanih snaga i za evropsku i za NATO vojsku.

"Mislim da će se ići u pravcu jačanja odbrane u hibridnim napadima i pretnji i tu je jedan od dobrih saveta dat Makronu pre intervjua za Ekonomist o tome da mora da naglasi značaj 74 usaglašene tačke sporazuma u kojim oblastima NATO i sama EU mogu i već sarađuju, a ta saradnja već uveliko prevazilazi obim onoga što je Makron sada tražio", kaže Milić.

Kada je reč o odnosima Zapadnog Balkana i NATO Milić smatra da je važno što je na sastanku u Londonu pomočnik generalnog sekretara Alijanse Džejms Apaturaj potvrdio da apsolutno poštuju vojnu neutralnost svake od zemalja na Zapadnom Balkanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.