GEOPOLITIKA: NATO bumerang ne pogađa metu! (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 29.Avg.2017, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEOPOLITIKA: NATO bumerang ne pogađa metu! (KOLUMNA)

Islamski radikalni terorizam koji trese Evropu je u izvesnoj meri geopolitički bumerang dosadašnjim ''aktivnostima'' NATO trupa u islamskim državama. Bumerang je oružije australijskih Aboridžina, koje se vraća lovcu ukoliko ne pogodi metu.

Velika razaranja na Bliskom i Srednjem Istoku pre svega u Siriji, Iraku, Libiji, ali i Avganistanu otvaraju akcije ISIL-a po ''dubini'' Evrope. Zapadne države nisu dovoljno vodile računa o posledicama svojih akcija prema islamskim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << državama radi održavanja ili ostvarivanja geopolitičkih interesa. Sad im se sve to vraća u formi terorističkih napada širom Evrope.

Zapad, pre svega SAD i njeni saveznici u NATO svojom politikom ''posejali'' su islamski radikalizam i terorizam u Evropi još u vreme raspada bivše Jugoslavije. Građanski rat u BiH od 1992. do 1995. godine je bio poligon za šire ciljeve Al Kaide koju su iz senke podržale SAD i moćne države EU. Više hiljada fanatika iz Saudijske Arabije, Irana, Pakistana, Libije, Tunisa, Turske i drugih islamskih zemalja bili su u redovima armije BiH.

Verski i građanski rat u BiH bio je poligon za jačanje Al Kaide na Balkanu i u Evropi. Akcija je nastavljena 1998. i 1999. godine uključivanjem ''svetih ratnika'' u sukobe na Kosovu i Metohiji protiv Srbije i kroz sponzorisanje islamskog radikalizma preko koncepta ''Velike Albanije''. SAD i članice NATO i veći deo EU su podržavajući učešće islamskih terorista u otimačini Kosova, kasnije ovu hibridnu tvorevinu priznale kao državu.

Posle sukoba na Balkanu na hiljade mudžahedina i vehabija ostale su u Evropi kao ''spavači''. Balkanska kriza je otvorila vrata radikalnom islamu. Zapadna Evropa je sve to ravnodušno posmatrala. Zato je sada Evropa u ''groznici'' i strahu. BiH i Kosovo bili su proba velikih sukoba i vojnih akcija u Avganistanu, Siriji, Iraku i Libiji što je prouzrokovalo stvaranje velikih migrantskih kriza.

Razaranjem Iraka, Sirije i Libije sada je Evropa ugrožena od islamskog terorizma, jer je to postao i sukob interesa moćnih država, ali i sukoba civilizacija. Kada se rasturaju države i narodi stvaraju se veliki migrantski i etnički konflikti, koji se po pravilu šire. Tako se stvara problem sukoba civilizacija i vera, koji neminovno aktivira fanatizam i sve oblike političkog nasilja. Zapadna Evropa i SAD potpalile su fitilj islmskog radikalizma na Balkanu. Sada se po principu domino efekta teško može ugasiti požar terorizma koji je zahvatio Evropu.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.