Darmanović: NATO je simbol slobode i civilizovanog svijeta

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2019, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darmanović: NATO je simbol slobode i civilizovanog svijeta

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da je NATO čuvar slobode i jedan od simbola civilizovanog i demokratskog svijeta, prenosi IN4S.
Govoreći o efektima članstva u NATO, on je ocijenio da je pristupanje Alijansi najveće dostignuće crnogorske spoljne politike nakon sticanja nezavisnosti, jer je Crna Gora time „postala po prvi put u svojoj istoriji i institucionalno dio zapadnog svijeta i kluba zemalja koje baštine vrijednosti savremenog i civilizovanog i demokratskog svijeta, od kojih su većina njih bili branioci slobode i u vrijeme Hladnog rata“.   „Crna Gora je osigurala svoje granice, teritoriju i državni nacionalni identitet, jer je postala dio najmoćnijeg vojnog i političkog saveza u istoriji, koji počiva na članu 5 Vašingtonskog ugovora, u kome se kaže da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve. To je izuzetna garancija sigurnosti za našu zemlju, koja bi s ovom veličinom teško mogla voditi politiku neutralnosti ili razvijati sopstvene oružane snage, tako da nama sistem kolektivne bezbjednosti itekako odgovara„, rekao je Darmanović Radiju Crne Gore. On je naveo da je Crna Gora kroz NATO prisutna u više međunarodnih misija. „Kako je rekao američki potpredsjednik SAD Majk Pens – nema malih, nego samo dobrih i loših saveznika. Mi smo povećali učešće u Avganistanu, danas smo takođe prisutni u okviru operacije NATO-a na istoku u Latviji, zatim u KFOR-u na Kosovu, a imaćemo i dio snaga u Iraku za obuku iračkih bezbjednosnih snaga“, kazao je Darmanović.   Kada je riječ o evroatlantskim aspiracijama regiona, on je rekao da je rješavanjem spora između Grčke i Sjeverne Makedonije otvoren put još jednoj članici iz našeg regiona u NATO. Stoga, čitav južni pojas Zapadnog Balkana sada je pod NATO kišobranom. „Buduće učlanjenje Sjeverne Makedonije će tome veoma doprinijeti, a Crna Gora je bila i ostaje veliki zagovornik politike otvorenih vrata. Susjede smo podržavali za članstvo u NATO, radili smo predano na tome da pomognemo Sjevernoj Makedoniji, naročito u posljednjih godinu dana kad smo bili predsjedavajući Američko-jadranske povelje, jer vjerujemo da to doprinosi stabilnosti i suzbija uticaj trećih strana na naš region“, kazao je Darmanović.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.