Članica NATO-a odbacila poziv Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2023, 01:29

Članica NATO-a odbacila poziv Ukrajine

 Pozivanje Kijeva u Brisel zbog eksplicitnih primedbi Budimpešte krši principe NATO-a, izjavio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Ionako je učestvovao na sastanku Komiteta NATO-Ukrajina, na kome se postavlja pitanje prava etničkih mađarskih manjina.
„Došli smo ovde u nadi da niko neće dovesti u pitanje valjanost naše ranije zajedničke odluke da NATO nije deo rata koji se vodi u našem susedu [Ukrajini] i da se mora učiniti sve da se spreči direktan sukob NATO-a i Rusije. “, rekao je Sijarto na Fejsbuku, objavom sa konferencije ministara spoljnih poslova članica bloka. Pozivanje Ukrajine „krši princip jedinstva saveznika unutar NATO-a, ali ćemo u duhu konstruktivnosti učestvovati na sastanku“, dodao je on. „Takođe ću jasno staviti do znanja da će Mađarska podržati sve integracijske napore Ukrajine samo ako Ukrajinci vrate zakarpatskim Mađarima prava koja su imali pre 2015. U modernoj Ukrajini živi oko 150.000 etničkih Mađara, uglavnom u Zakarpatskoj oblasti. Budimpešta je obećala da neće odustati od njih „ni pod kojim okolnostima“, iako je postojao pritisak sa „obe strane Atlantika“ da to učini, rekao je Sijarto ranije ovog meseca. Mađarska neće podržati molbe Ukrajine ni za EU ​​ni za NATO sve dok kijevski zakoni prete školama na mađarskom jeziku, ponovio je ministar prošle nedelje. Ukrajinski udari na one koji govore ruski, koje je započela vlada koju je postavila državnim udarom koji podržavaju SAD 2014. godine, takođe su pogodili mađarsku, rumunsku i poljsku manjinu. Rumunija se ranije pridružila Mađarskoj u traženju jezičke zaštite za oko 400.000 etničkih Rumuna i Moldavaca, ali Bukurešt u poslednje vreme ćuti. Prema rečima Sijarta, Ukrajina je godinama davala obećanja Mađarskoj, ali ništa nije učinila da se to pitanje reši. Uprkos kritikama Saveta Evrope, Kijev je samo udvostručio zakone koji nalažu upotrebu ukrajinskog jezika na svim nivoima obrazovanja. Procedure NATO-a zahtevaju konsenzus članica, ali je zajednička komisija sa Ukrajinom formirana zbog primedbi Mađarske. Blok predvođen SAD dao je Kijevu vojnu pomoć vrednu milijarde dolara tokom prošle godine, ali nastavlja da insistira da zapravo nije umešan u sukob sa Rusijom. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članica NATO-a besna na Savez: Prekršili ste osnovni princip

Izvor: B92, 05.Apr.2023

Brisel -- Poziv zvaničnicima Kijeva da prisustvuju sastanku ministara zemalja članica NATO u Briselu je direktno kršenje principa Saveza, smatra Peter Sijarto...Mađarski ministar spoljnih poslova izjavio je u utorak da je mađarska delegacija došla na briselski sastanak u nadi da niko neće dovesti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.