Češka će tražiti od NATO da uđe u Ukrajinu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2014, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka će tražiti od NATO da uđe u Ukrajinu

Predsednik Češke Miloš Zeman založiće se u četvrtak u susretu sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmunsenom u Pragu da NATO pošalje trupe u Ukrajinu ukoliko se Rusija ne zaustavi na aneksiji Krima.

Rusija ne sme upadati na teritoriju suverene države: Miloš Zeman

 

"Mislim da je nešto drugo okupacija Krima koji nikada nije pripadao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ukrajini, poklonio ga je Ukrajini Nikita Hruščov a da nije pitao nikoga. Nešto sasvim drugo je upadati na teritoriju suverene države", kazao je danas Zeman češkoj agenciji ČTK.

Češki predsednik naglasio je da u današnjem svetu ne mogu da se stalno kao argument koriste manjine.

 

"Pokrenuće se u svetu lančana reakcija a dovedeno do apsurda Rusi bi mogli da traže i da štite svoje građane u Karlovim Varima, a to niko od nas ne bi želeo", rekao je Zeman.

 

Rasmusen će u četvrtak sa predsednikom Zemanom i češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom razgovarati i o potrebi povećanja izdataka za odbranu, posebno u svetlu sadašnje krize oko Ukrajine.

 

"Podržavam povećanje sredstava za odbranu ali pod uslovom da se troše efikasno", kazao jes Zeman.

 

Češka u odbrambeni budžet trenutno izdvaja oko jedan odsto BDP- a iako je obaveza saveznika u NATO da drže sredstva za odbranu na nivou dva odsto BDP-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.