Bura oko NATO, bura i oko ruskih humanitaraca

Izvor: B92, 03.Mar.2016, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura oko NATO, bura i oko ruskih humanitaraca

Beograd -- Posle bure zbog srpskog sporazuma s NATO, na pomolu je bura zbog sporazuma o rusko-srpskom humanitarnom centru.

List Danas saznaje da premijer Vučić neće potpisati sporazum kojim bi pripadnici ovog centra u Srbiji dobili ista prava kao i pripadnici NATO-a.

B92 saznaje da će ovaj sporazum biti tema i na sastanku predsednika Nikolića sa Vladimirom Putinom u Moskvi 9. marta.

Diplomatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povlastice za ruske humanitarce u Nišu i dalje su na čekanju. Tako je i pored poziva predsednika Nikolića da budu odobrene za vreme buduće posete Dmitrija Medvedeva Beogradu. Predsednica skupštinskog odbora za odbranu i članica SNS-a tvrdi da evrointegracije, kao glavni cilj vlade, ni potpisivanjem sporazuma ne bi bile ugrožene.

“Totalno je nonsens, da upotrebim taj izraz. To su pojmovi i relacije koje nemaju nikakve veze. Ne znam zašto bi postojanje Ruskog humanitarnog centra, odnosno davanje posebnog diplomatskog statusa pripadnicima u tom centru bilo u vezi sa našim evropskim putem“, kaže Marija Obradović.

Novi koalicioni partneri naprednjaka, Srpska narodna partija Nenada Popovića, koja se zalaže za bliže odnose sa Rusijom, nije imala nikog ko bi govorio o nepotpisivanju ovog sporazuma.

Evropa zato pažljivo prati šta će Srbija uraditi i po pitanju ovog segmenta odnosa sa Rusijom.

“Mi očekujemo da Srbija u dogledno vreme preuzme spoljnu politiku Evropske unije, a jednom kada bude članica, učestvovaće i u kreiranju te spoljne politike. Mislim da ne treba praviti preveliku polarizaciju oko odnosa prema Rusiji. Mi poštujemo tradicionalne prijateljske veze Srbije i Rusije“, navodi ambasadorka Francuske Kristin Moro.

Ovaj sporazum poredi se sa sporazumom sa NATO, kojim je omogućena razmena poverljivih informacija i opreme sa srpskom vojskom, a svim pripadnicima NATO-a u Srbiji garantuju se imunitet i diplomatske privilegije.

I baš u danu kada se priča o sporazumu koji se tiče Rusije, ambasador ove zemlje bio je prvi gost premijera u Vladi. Ipak, u saopštenju je tek poslednja rečenica posvećena vojnoj neutralnosti, dok se u najvećem delu govori o izvozu Fijatovih vozila i ekonomskoj saradnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.