Bivši šef NATO-a za oslobađanje Olivera Ivanovića

Izvor: VOA, 06.Apr.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši šef NATO-a za oslobađanje Olivera Ivanovića

Olivera Ivanovića koga je prvostepeno sudsko veće Euleksa osudilo na devet godina zatvora podržao je i bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Odbrana Olivera Ivanovića imaće pomoć međunarodnih pravnika i advokata koji su proteklih godina bili u međunarodnim misijama na Kosovu  prilikom pisanja žalbe Apelacionom sudu. Ivanovića koga je prvostepeno sudsko veće >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Euleksa osudilo na devet godina zatvora podržao je i bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Posle nešto više od dva meseca, sudsko veće Euleksa dostavilo je pre tri dana odbrani Olivera Ivanovića pisanu presudu kojom je on osuđen na devet godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine. Odbrana Ivanovića ima rok od 15 dana da podnese  žalbu Apelacionom sudu, od koga očekuje oslobađajuću presudu.

“Ono o čemu Apelacioni sud mora da vodi računa je sledeće – zakon kaže da ako je okrivljeni u pritvoru onda se postupak mora voditi sa naročitom hitnošću, a drugo ovaj postupak već inače traje predugo – traje već dve godine i tri meseca. Izazvao je veliku pažnju i radi se o ozbiljnom kršenju ljudskih prava okrivljenog Ivanovića, prema tome mislim da je ne samo zakonska obaveza apelacionog suda, nego i ljudska da ovaj predmet reši što pre”, rekao je Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića imaće prilikom izrade žalbe pomoć i međunarodnih pravnika i advokata. Jedan od njih je bivši službenik misije OEBS-a na Kosovu i advokat u penziji, kanađanin Žan-Mark Lafrenijer koji se trenutno nalazi u Mitrovici.

“Oliver Ivanović je nevin čovek i on nije počinio ratni zločin. Juče sam se susreo sa gospodinom Ivanovićem u zatvoru i rekao sam mu da sam došao u ime grupe, velike grupe međunarodnih bivših službenika koji su radili u Mitrovici u UNMIK, OEBS, i EU. Potvrđujem da ćemo učestvovati u procesu žalbe tako što ćemo njegov pravni tim ojačati našim pravnim ekspertima uključujući i ekspertizu o ratnim zločinama”, rekao je za Glas Amerike Lafrenijer.

Pored Lafrenijera odbrani Ivanovića pomagaće još petorica  bivših službenika međunarodnih misija na Kosovu, Džerard Galuči, Vilijam Neš, Žan-Luk Sant, Goran Stigmer i Džim Fit.

Olivera Ivanovića pismom je podržao i bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, rekla je za Glas amerike Oliverova supruga Milena.

“Havijer Solana je jedan od stranaca, ljudi iz sveta koji su boravili nekada na Kosovu, koji su upoznali Olivera i koji su poslali pismo podrške sudu za Olivera. Solana je u svom pismu uglavnom govorio o karakteru Olivera Ivanovića i o tome da je on čovek koji je oduvek bio za dijalog i čovek koji nikada ne bi koristio neka nasilna rešenja, za rešavanje problema i sukoba na Kosovu”, kaže Milena Ivanović.

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara 2014. godine i od tada je u pritvoru. Euleksovo sudsko veće osudilo ga je na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine. Isto sudsko veće Ivanovića je oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u istom procesu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.