BiH dobila zeleno svetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO

Izvor: RTS, 05.Dec.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH dobila zeleno svetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su prvi Godišnji nacionalni program čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.
Za ispunjavanje MAP-a u narednom periodu biće zaduženo Veće ministara BiH, a poseno Ministarstvo odbrane BiH, Oružane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snage, ali i kompletna država, preneo je portal Kliks.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana najvažniji za NATO, da je BiH vredan doprinos operacijama alijanse i da u potpunosti podržavaju put ove države ka evroatlanskim integracijama.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se on pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da neće podržati ništa što se tiče NATO-a.
"Mi smo jasno iskazali svoj stavo o NATO-u kroz politički konsenzus svih stranaka u Republici Srpskoj. Ja nemam druge politike osim politike NSRS. Ne znam šta je bila namera da se sada to nešto ubrza, da li da se iskuša BiH ili da se pokaže apsurnost situacije u BiH. Mene kao člana Predsedništva BiH obavezuje isključivo rezolucija NSRS", rekao je Dodik.
MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO. Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: Političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bosna i Hercegovini korak bliža NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2018

Ministri spoljnih poslova NATO su na današnjem sastanku odobrili prvi Godišnji nacionalni program čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u...Za ispunjavanje MAP-a, preneo je portal Klix.ba, u narednom periodu biće zaduženo Veće ministara BiH, a posebno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.