Bentler: Misija NATO nije deo strategije za sever Kosova

Izvor: Blic, 13.Mar.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bentler: Misija NATO nije deo strategije za sever Kosova

Misija NATO na Kosovu nije deo najavljene strategije kosovskih institucija i Međunarodne civilne kancelarije (ICO) za integrisanje severnog dela Kosova, izjavio je komandant Kfora Markus Bentler.

U intervju za današnji dnevnik Kosova sot, Bentler je rekao da problemi na severu Kosova treba da se rešavaju političkim sredstvima.

„Ne možemo biti deo pokrenute strategije vlade Kosova, jer nam to ne dopušta naš mandat. Mi smo pod mandatom međunarodne zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili Rezolucije 1244 i naša je odgovornost očuvanje bezbedonosti”, rekao je Bentler.

On je istakao da „rešavanje političkih pitanja nije misija Kfora”, ali da „neće biti kompromisa” kada je u pitanju održavanje mirne bezbedonosne situacije na Kosovu.

Na pitanje lista da li „postoje problemi sa paralelnim srpskim strukturama na severu Kosova”, Bentler je rekao da ne postoje, jer se do sada nije pojavio rizik koji bi mogao da ugrozi bezbednosnu situaciju za koju je Kfor odgovoran.

„Znam da su one (srpske strukture na severu Kosova) tamo, uvek su bile, ali ovakve stvari se mogu rešavati samo političkim sredstvima, a ne silom”, rekao je Bentler, dodajući da su inicijative oko ovih pitanja pozitivne, ali da Kfor nije deo njih, jer nije politička organizacija.

Bentler je rekao i da su „prevaziđeni” problemi sa Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) i da „sada treba da se ide napred”.

Međunarodne snage na Kosovu su na nekoliko dana bile zamrzle odnose s BSK, jer je počasna garda BSK-a nosila oružje tokom aktivnosti u okviru trodnevne manifestacije „Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova” 5. marta u Prištini.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bentler: Misija NATO nije deo strategije za sever Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2010

PRIŠTINA - Misija NATO na Kosovu nije deo najavljene strategije kosovskih institucija i Međunarodne civilne kancelarije (ICO) za integrisanje severnog dela Kosova, izjavio je komandant Kfora Markus Bentler...U intervju za današnji dnevnik Kosova sot, Bentler je rekao da problemi na severu Kosova treba...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bentler: Misija NATO nije deo strategije za sever Kosova

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Mar.2010

Misija NATO na Kosovu nije deo najavljene strategije kosovskih institucija i Međunarodne civilne kancelarije (ICO) za integrisanje severnog dela Kosova, izjavio je komandant Kfora Markus Bentler.....Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.