Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2017, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avijacija NATO agresora ponovo gađala civile

NATO ponovo gađao civile

PRIŠTINA - Avijacija NATO napadala je u utorak tokom celog dana okolinu Prištine. U tom napadu poginuli su četvorogodišnja Dragana Dimić i bračni par Boško (60) i Jevrosima (59) Janković, dok su teško ranjeni petogodišnji Bojan Dimić, njegov otac Siniša, i Okica Šešlija (71) prebačeni u prištinski klinički centar.

KRALjEVO - Petoro ljudi povređeno je u utorak u napadu NATO avijacije na selo Jarčujak nedaleko od Kraljeva.

Teže je povređen Goran Jakšić (1968), a lakše Ružica Karapandžić (1955), Pero Malinić (1951), Ananije Stratijev (1947) i Slobodan Pavlović, svi meštani Jarčujka.

ŠABAC - U neposrednoj blizini centra Šapca, u utorak nešto posle 14 časova, odjeknule su dve detonacije.NATO avioni su sa po jednim projektilom u 14, 03, a potom i tri minuta kasnije, gađali odavno praznu kasarnu "Mika Mitrović", koja se nalazi neposredno uz centar grada, u gradskom stambenom području. Iz tog pravca se još vide oblaci dima i prašine.

NIŠ - Jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno u utorak u napadu NATO na skladišta "Jugopetrola" i "Energogasa" u Nišu. Ranjeni su zbrinuti na Hirurškoj klinici u Nišu, ali se još ne zna vrsta njihovih povreda, kao i to da li su van životne opasnosti. Jedna žena je poginula u selu Orljane kod Doljevca.



           
           


VALjEVO - NATO je u utorak u 12,15 časova po 26. put dejstvovao u valjevskoj opštini. Posle napada u ponedeljak u 22,57 časova kada je na meti bila zgrada MUP, u utorak je sa tri projektila avijacija agresora gađala po 11. put sada već zgarište fabrike "Krušik". Jedno lice je povređeno.

LESKOVAC - Na meti avijacije NATO u utorak, u 03.30 sati, bili su železnički most na pruzi Beograd - Skoplje - Solun i drumski most na autoputu Beograd - Skoplje - Solun, oba u Grdeličkoj klisuri.

BERANE - Avijacija NATO agresora bombardovala je u utorak naselje Murino u opštini Plav, na severu Crne Gore. Most na Limu je srušen, ali srećom, nije bilo poginulih i ranjenih.



PROKUPLjE - NATO avioni su u utorak u dva navrata, u 02.,50 i 03.30 sati, sa sedam projektila bombardovali železnički most u selu Podina.

ČAČAK- Pet lica je lakše povređeno u napadu NATO avijacije u utorak na selo Mrčajevci, udaljeno nekoliko kilometara od Čačka. Troje povređenih su radnici Doma zdravlja u Mrčajevcima pored kojeg je pao jedan neeksplodirani NATO projektil.

BEOGRAD - U Beogradu se u ponedeljak nešto pre 23 sata čulo više detonacija kao i paljba PVO VJ iz područja sela Zuce.

PANČEVO - Serija detonacija čula se u ponedeljak nešto pre 23.00 časa iz pravca Pančeva kada je pogođeno područje železničke stanice Aerodrom, udaljene nekoliko kilometara od centra grada.

Sa tri projektila avijacija NATO snaga je u ponedeljak u 23.30 sati gađala fabriku "Prva iskra" u Bariču. Pogođen je mašinski deo fabrike, kotlarnica i upravna zgrada "Nove armature".

SOMBOR - Jednim projektilom je u ponedeljak u 23.15 pogođeno skladište "Naftagasa" u Somboru, u južnoj, industrijskoj zoni grada. U skladištu je nakon napada izbio požar. Materijalna šteta je ogromna, ali nema povređenih.

VELIKA PLANA - Na meti NATO avijacije je u ponedeljak oko 23.15 sati bio i nadvožnjak na autoputu Beograd-Niš, dva kilometra od Velike Plane. Nadvožnjak je pogođen sa dva projektila a detonacije su bile veoma jake tako da su na obližnjim kućama u Velikoj Plani i susednom Velikom Orašju popucala sva stakla na prozorima. Železnički saobraćaj je obustavljen.




Do sada identifikovano tri stotine civila ubijenih u napadima NATO

BEOGRAD - Od 24. marta, kada je NATO predvođen SAD započeo napade na SR Jugoslaviju, najveće žrtve su građani Kosova i Metohije, među kojima i pripadnici albanske nacionalne zajednice. Podaci o civilnim žrtvama NATO početkom maja pokazuju da je, od 300 do sada zvanično identifikovanih civilnih žrtava, više od 150 lica albanske, turske, muslimanske, romske i drugih osoba, nesrpske nacionalnosti.

Kako se navodi u podacima kojima raspolaže Komitet Savezne vlade za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, najveći broj civilnih žrtava među Albancima (više desetina njih), stradao 14. aprila od 13,30 do 15,30 časova prilikom NATO bombardovanja kolone nadomak Đakovice u kojoj je bilo skoro 1.000 kosovskih Albanaca koji su se vraćali svojim kućama.



Tada su avioni NATO u nekoliko navrata raketirali kolonu seoskih kola i taljiga, ubivši, za sada identifikovanih, 56 lica dok je veliki broj povređen.

Prilikom raketiranja Prištine, 7. aprila, u Kosovskoj ulici poginulo je pet članova turske porodice Gaši - Mesud (40),Dijana(35), Dea (9), Rea (6) i Denis (6).

U selu Doganoviću, opština Kačanik, 24. aprila od neeksplodirane kasetne bombe, koja je prilikom NATO bombardovanja pala u okolini tog sela, poginulo je pet članova albanske porodice Kodža - Fisnik (1990), Valjdet (1984), Burim (1985), Edon (1995) i Osman (1985).



U raketiranju Prizrena, 28. aprila u 23,00 časa, potpuno su uništene stambene zgrade u Podrimskoj ulici od broja 60 do broja 80. Smrtno je stradala romska porodica Zuljfuri - Maksum (1997), Bećira (1985), Đulja (oko 25 godina) i Kasandra (dve i po godine).

Srbi civili stradali su masovnije na prostoru Kosmeta u raketiranju izbegličkog naselja "Maja" u Đakovici kada su ubijene izbeglice iz bivše Republike Srpske Krajine i iz Hrvatske.

NAPADI SE NASTAVLjAJU

Portparol Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je u utorak u Vašingtonu da su zahtevi NATO za rešavanje kosovske krize ostali neizmenjeni i da će se, ako ne budu ispunjeni, bombardovanje SRJ nastaviti.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.