Američki senator kritikuje zahteve Kijeva za NATO

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2023, 11:37

Američki senator kritikuje zahteve Kijeva za NATO

Američki senator Rend Pol pozvao je na drsko lajanje Vladimira Zelenskog o nevoljnosti NATO-a da garantuje pridruživanje Kijevu, rekavši da će ukrajinski predsednik možda morati da ponovo kalibriše svoje žalbe kako bi izbegao otuđenje zapadnih saveznika.
„Postoji stara engleska poslovica koje će možda morati da postane svestan: poklonu nikada ne gledajte u zube“, izjavio je Pol, republikanac iz Kentakija, u utorak u intervjuu za Foks njuz. „Dali smo im 100 milijardi dolara, a on ima smelosti da bude toliko drzak da nam kaže da je bolje da to ubrzamo? Rekao bih da je to smelo. Rekao bih da je drsko, a to nije baš zahvalno za 100 milijardi dolara koje smo mu do sada dali." Pol je dao svoje komentare nakon što je Zelenski kritikovao NATO zbog odbijanja da pruži mapu puta ka članstvu. Američki predsednik Džo Bajden i drugi lideri NATO-a nastojali su da izbegnu direktan rat sa Rusijom odlaganjem pridruživanja Ukrajine. Alijansa je u utorak započela svoj dvodnevni samit u Viljnusu izdavanjem saopštenja u kojem se navodi da će Kijev biti pozvan da se pridruži grupi samo „kada se saveznici slože i kada se ispune uslovi“. Zelenski je izneo oštre kritike zapadnih pristalica Kijeva prvog dana samita, rekavši da je „bez presedana i apsurdno“ da se Ukrajini uskrati konkretan rok za dobijanje poziva i ulazak u NATO. Takođe je kritikovao „nejasne formulacije“ o tome da Kijev mora da ispuni određene uslove pre nego što mu bude dozvoljeno da postane član. Pol i drugi kritičari američke vojne pomoći Ukrajini upozorili su da bi puštanje Kijeva u NATO gotovo sigurno rezultiralo katastrofalnim ratom sa Rusijom. Osnivački dokument 31-članog bloka predviđa da je napad na bilo koju članicu jednak napadu na sve, što znači da su saveznici obavezni da brane dotičnu zemlju. Pol je bio jedan od 19 republikanskih poslanika koji su u aprilu tražili obustavu „neograničene“ pomoći SAD Ukrajini, rekavši da bi Bajden trebalo da se umesto toga fokusira na traženje diplomatskog rešenja kako bi izbegao produžavanje krvoprolića. On je takođe kritikovao Bajdenovu odluku da pošalje kasetne bombe u Ukrajinu, rekavši u intervjuu Foksu od utorka da se sukob može okončati samo putem pregovaranja. „Sve dok nastavljamo da isporučujemo neograničeno oružje Zelenskom, mislim da on ne vidi razlog za bilo kakve pregovore“, izjavio je Pol. „Tako da mislim da odlažemo pregovore, ali na kraju su gubitnici ukrajinski narod. Rusija, u međuvremenu, tvrdi da isporuka teškog naoružanja i druge vojne pomoći Kijevu čini zemlje NATO-a de fakto direktnim učesnicima u sukobu. Moskva je takođe naglašena da bi neutralnost Ukrajine bila jedan od uslova za trajni mir između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Okrnjen je"

Izvor: B92, 12.Jul.2023

Američki dolar je još uvek vodeća globalna valuta, ali njegova je dominacija "okrnjena", izjavio je glavni ekonomista agencije za kreditne rejtinge S&P Global...Agresivne američke sankcije, uključujući prošlogodišnje zamrzavanje stotina milijardi dolara ruskih deviznih rezervi, podstakle su mnoge...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.