Ako Ukrajina uđe u NATO, čitav savez će ući u rat

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 23:22

"Ako Ukrajina uđe u NATO, čitav savez će ući u rat"

Ratno raspoloženje u zapadnim zemljama u odnosu na konflikt u Ukrajini menja se zbog miroljubivog stava manjine, koja je za prekid vatre i početak pregovora.

Ovo je izjavio ministar odbrane Mađarske Kristof Salej-Bobrovnički radiju "Košut".

"Odlučno pozivamo na prekid vatre i da se ubrzo održe mirovni pregovori. To je stav manjine, ali se oseća promena u opštem raspoloženju", istakao je mađarski ministar, ali nije pojasnio kako se manifestuju te promene. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je, nakon NATO samita u Vilnjusu rekao da mnogi lideri, kao i generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg kao i ranije koriste ratnu retoriku kada govore o konfliktu u Ukrajini.

Naglasio je da se stav Mađarske poklapa sa stavom NATO-a u tom smislu da NATO ne bi trebalo da se uključi u taj rat.

Prema njegovim rečima, NATO kao Alijansa ne isporučuje oružje ukrajinskoj vojsci, to rade pojedine zemlje na bilateralnoj osnovi i dodao da ni Mađarska ni NATO ne žele eskalaciju vojnih akcija u Ukrajini.

Komentarišući nameru Ukrajine da postane članica NATO-a, potvrdio je poziciju Mađarske koju su ranije izneli mađarski premijer Viktor Orban i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Na samitu u Vilnjusu nisu pozvali Ukrajinu da postane članica Alijanse jer ona nije za to spremna i situacija trenutno nije pogodna. Suverenitet Ukrajine je delimično ugrožen jer je u ratu. Njen ulazak u NATO bi naterao čitav savez da uđe u rat", zaključio je mađarski ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.