Izvor: BalkanRock.com, 11.Jul.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marc “Barney” Greenway (Napalm Death): Fali nam empatije

Marc “Barney” Greenway (Napalm Death) / foto: Kristina Ćirić

Kultni Napalm Death predvodio je program prvog dana EXIT festivala na Explosive bini i priredio sjajan nastup prisutnoj publici. Grindcore legende su voljen i uvek dobro prihvaćen bend u Srbiji, a ekipa Balkanrocka bili je u prilici da porazgovara s njihovim frontmenom Markom „Barnijem“ Grinvejom.

BR: Svirali ste nekoliko puta u Srbiji, prošle godine ste održali sjajan koncert s Hatebreedom >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << u Beogradu, šta mislite o našoj zemlji?

Barni: Srbija je divna zemlja, mnogo zanimljiva, ima tu mnogo istorije. Vaša istorija je prebogata i fascinira me, pogotovo ovaj skoriji period socijalističke federacije. Ja sam inače istoričar amater, mnogo me zanimaju Istočna Evropa, Rusija i Balkan, koji su mi i fokus, pa sam se bavio i vašom zemljom, doduše, još ne u meri u kojoj želim.

BR: U bendu si od 1986, već 29 godina je prošlo od tad, koliko se muzika i sama industrija promenila od tad?

Barni: Mnogo se promenilo. Najviše zbog interneta i mnogo lakšeg i bržeg deljenja fajlova, dosta toga je sada drugačije. Ipak, mi smo se uvek držali po strani, nikad nismo bili deo te glavne muzičke scene. Sve se menjalo, ali mislim da smo mi uvek ostajali isti, iskreni onime što sviramo.

BR: Toliko dugo svirate, s mnogim sjajnim bendovima ste nastupali, da li možeš da izdvojiš neki?

Barni: Uf, stvarno smo svirali s mnogima, tako da mi je teško da izdvojim. Stvarno ne bih znao sad nekog posebnog… Jao, pa da, imam zapravo. Ne znam kako zaboravih na trenutak, Motorhead! Bilo je to pre dvadeset godina, svirali smo zajedno u Istočnoj Nemačkoj. Sećam se da sam posle koncerta seo s legendardnim Lemijem u taksi i otišli smo u neki pab. Sedim tamo pored njega, s jednim Lemijem, a u glavi mi je samo – koliko bi 12-godišnji ja umro od sreće da me vidi sad. Stvarno neponovljivo iskustvo.

BR: Čime se baviš kada nisi na turneji ili ne praviš muziku?

Barni: Mi smo uvek na turneji i pravimo muziku (smeh). U principu, ja sam uvek u muzici, jer i kada ne radimo tako nešto moram da pazim na bend, da držim sve na okupu, tu postoji dosta bitnih sitnica i faktora koji ti oduzimaju svaki slobodan trenutak. Ali, kada uspem da izdvojim vreme, kao što ti već rekoh, volim da izučavam istoriju amaterski. Takođe, mnogo volim da čitam, stalno imam neku knjigu sa sobom, a baš volim da gledam i filmove, najviše ruske. Stalno gledam da nađem neki novi, baš sam zaljubljenik u njih.

BR: Poznat si u kao humanitarac i aktivista…

Napalm Death na EXIT festivalu / foto: Nemanja Đorđević

Barni: To je normalno jer sam čovek (engleska reč – human). Ne želim da gledam nikoga kao da je ispod mene, svi smo mi isti i to je nešto najnormalnije, svi smo ljudska bića. Treba da odbacimo nasilje i živimo u miru, uništiće nas to. Potrebna nam je empatija. Humanitarac baš nisam u onom smislu dobrotvornog rada, mislim, bavim se ja dobrotvornim radom, ali mislim da je plitko samo se baviti time. Nije bitno samo tako pomagati, jer ono što radimo treba da dolazi iznutra, da se kao ljudi menjamo u glavi.

BR: U čemu je problem sa svetom?

Barni: U religiji definitivno. Ljudsko shvatanje religije je pogrešno, donosi mnogo bola, rata i uništenja. Potpuno je izvitopereno, stvara mržnju i haos. Postoji bolji način da se iskažemo kao ljudska bića, a ne da se okrećemo trećoj strani koja je i neproverena. Zašto samo ne počnemo da verujemo sebi za promenu?

BR: Vaš novi album, koji ste objavili pre šest meseci, „Apex Predator – Easy Meat“ sjajno je prošao kod publike. To je vaš 15. album po redu, da li već imate planove za naredni?

Barni: Ne razmišljamo o novom albumu i teško ga je očekivati uskoro. Želimo što više da se posvetimo ovom koji smo nedavno izdali, da ga izguramo što više možemo, pa će biti vremena za novi album. U principu, ne verujem da će biti pre neke 2018. godine, recimo tada možemo da ga očekujemo.

BR: Znači, gledamo vas tada u Srbiji ponovo?

Barni: Naravno, podrazumeva se!

Nastavak na BalkanRock.com...






Povezane vesti

EXIT 15: Motorhead i Terror zapalili tvrđavu

Izvor: BalkanRock.com, 11.Jul.2015

Motorhead / foto: Kristina Ćirić..Drugi dan Exit festivala za ljubitelje gitarskog zvuka obeležen je nastupom jednog od najvećih metal bendova svih vremena Motorheada, kao i Terrora, jednog od napoznatijih hardkor bendova, ali i sjajnog Toma Odela na glavnoj bini. Prvi dan bio je u znaku ženskih...

Nastavak na BalkanRock.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.