Izvor: BalkanRock.com, 05.Dec.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dža ili Bu prodrmali i zagrejali Zaječarce

foto: Arhiva

Nakon dve godine, Dža ili Bu sinoć je ponovo nastupio pred Zaječarcima. Prošlog puta na Zaječarskoj Gitarijadi pred malo većom publikom, negde u zoru, a sada u intimnijoj atmosferi Omladinskog centra.

Još pre početka koncerta moglo se naslutiti ono što je usledilo, puno dobre energije i odličan provod uz muziku za sve generacije. Beogradski pankeri privukli su i dosta mlade publike, što nije čest slučaj u Zaječaru. Pored omladine bilo je i onih >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << koji se tako osećaju i kojima je ovaj bend simbol mladosti i svega za šta su se tada borili.

Kao predgrupa nastupa mladi negotinski sastav, Hurleur. Entuzijazmom i žestokom svirkom momci zagrevaju atmosferu i razmrdavaju publiku. Sviraju stvari sa svog demo albuma „CAI!“ koji je promovisan na svim većim demo festivalima, i na ovogodišnjoj Gitarijadi. Izvode pretežno autorske stvari, između ostalog i „Nostalgija“, „Udri, lomi“, „Sam“ i obrada Džukela „Amerika“. Za vreme svirke prvi redovi skaču i povremeno prave šutke, uživaju u muzici i pružaju podršku mladim muzičarima. Ovakav energičan nastup fantastičan je uvod za iskusne kolege, velike pankere koji posle kratke pauze nakon predgrupe izlaze na scenu.

Koncert počinje saopštenjem da je drug Tito još živ i da se krije u pećini, što su nam ovi pankeri otkrili još 1993. godine na svom drugom studijskom albumu „Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju”. Tehnički problem sa mikrofonom ne usporava muzičare, a kako je problem brzo rešen ni oduševljenje publike nije umanjeno. Za vreme predgrupe delimično, a sada već potpuno pun koncertni proctor uzavreo je od eksplozije energije. Omladinskim centrom širi se tvrd, jak zvuk pesama poput „Rizik“, „Aljaska“, „Stampedo“. Nastavljaju sa „Neki drugi grad“, „Zid“, iako manje poznate, ipak drage i dobro prihavećene u publici. Pesmom „Odiseja“, obradom Lea Martina najavljuju novi album, planiran za jesen predstojeće godine. Najveće ovacije i najvatrenije rekacije, naravno usledile su na izvođenje „Ustani i kreni“ i „Večna lovišta“. Refren pesme „Živeo Staljin“ skandiran je čak i u ostalim delovima, van koncertne sale iz sveg glasa, srcem i dušom. Kako iza sebe imaju skoro 30 godina dugu karijeru, iskustvo i dobra svirka bili su neminovni, ali strast i energija koju stvaraju i sa lakoćom prenose publici, nešto je što svakog puta iznova iznenadi. Za kraj koncerta ostavljene su „Kraljica pica parka“, „Zauvek“, „Velika svetska zavera“.

Bend nas je u skoro 2 sata svirke proveo kroz svoj dugogodišnji rad svirajući najdraže i najpoznatije stvari sa svih albuma i pripremio za ono što dolazi, novi album „Sedma sila“ koji, nakon što su nas sinoć potsetili zašto ih volimo, sada željno iščekujemo.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.