Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi spremni da posreduju između SPC i MPC

MOSKVA -

Mitropolit volokolamski Ruske pravoslavne crkve (RPC) Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, izjavio je da je RPC spremna da pomogne u nalaženju rešenja za status Makedonske pravoslavne crkve (MPC), koja sada nije priznata u pravoslavlju.

Moskva može da ponudi solucije "na osnovu sopstvenog iskustva o prevazilaženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raskola", prenosi Verska informativna agencija (VIA).

"Mi smo spremni da budemo posrednici", izjavio je mitropolit bugarskom radiju, tokom tekuće posete ruskog patrijarha Kirila Sofiji.

Najvažnije je da se MPC vrati u kanonski poredak, postoje mnogi modeli da se bez izričitog priznanja autokefalije nekoj crkvi pruži "faktična samostalnost".

Ne treba se, kako je rekao Alfejev, držati grčkih pojmova autokefalija, ili autonomija. Neophodno je naći model koji bi bio zadovoljavajući za MPC, no koji bi bio u skladu sa kanonskim poretkom pravoslavlja.

"Pre svega SPC i MPC pitanje treba da rešavaju dijalogom".

Mitropolit Ilarion smatra da je Balkan "mnogo složen region, gde se prepliću sudbine raznih naroda". Nije slučajno da su tu ranije počinjali svetski ratovi, a i danas se tu ukrštaju "dve civilizacijske paradigme".

S jedne strane, zapadna civilizacija, koja uzdiže sekularne vrednosti.

S druge, tu je istočno (pravoslavno) hrišćanstvo. Veoma je važno da u procesu evropskih integracija, a balkanske države se intenzivno integrišu u EU, one "ne izgube svoju nacionalnu samobitnost", da sačuvaju svoje duhovno-moralne vrednosti koje su primile od predaka i koje su zadržale i pored gonjenja u tursko vreme, od ateizma.

Za pravoslavlje je, naglasio je mitropolit, važno nasledje svete braće Kirila i Metodija, za Ruse, Bugare, Srbe, ali i Poljake, Čehe, Slovake, radi se o velikom podvigu ovih svetitelja u stvaranju slovenskog jezika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska crkva traži rešenje za MPC

Izvor: RTS, 29.Apr.2012

Ruska pravoslavna crkva spremna da pomogne u nalaženju rešenja za status Makedonske pravoslavne crkve. SPC i MPC pitanje treba da rešavaju dijalogom, rekao mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev. MPC neće odbiti ponuđenu pomoć, ali je skeptik u odnosu na SPC, rekao vladika Timotej...Mitropolit...

Nastavak na RTS...

Ruska crkva želi da posreduje

Izvor: Danas, 29.Apr.2012

Mitropolit volokolamski Ruske pravoslavne crkve (RPC) Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, rekao je da je ruska crkva spremna da pomogne u nalaženju rešenja za status Makedonske pravoslavne crkve (MPC), koja sada nije priznata u pravoslavlju.

Nastavak na Danas...

Ruska crkva posrednik između SPC i MPC

Izvor: Večernje novosti, 29.Apr.2012

Ilarion Alfejev je izjavio da je RPC spremna da pomogne u nalaženju rešenja za status Makedonske pravoslavne crkve, koja sada nije priznata u pravoslavlju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.