Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2012, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MPC prihvata posredovanje Ruske pravoslavne crkve

SKOPLJE -

Mitropolit volokolamski Ruske pravoslavne crkve (RPC) Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, izjavio je da je RPC spremna da pomogne u nalaženju rešenja za status Makedonske pravoslavne crkve (MPC), koja sada nije priznata u pravoslavlju.

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska Arhiepiskopija neće odbiti ponuđenu ruku pomoći Ruske pravoslavne crkve, ali do njih još nije stigla ponuđena pomoć Ruske crkve za posredovanje u rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izjavio je danas mitorpolit Timotej.

On je reagovao na izjavu mitropolita Ruske pravoslavne crkve Ilarijona Alfejeva u Sofiju, da njegova crkva može posredovati za konačan kraj raskola i mogućnosti za pomirenje između ove dve crkve.

Vladika Timotej smatra da je ponuđena ruka Ruske crkve dobro rešenja, ali da je ipak skeptik u odnosu na raspoloženje u SPC.

Prema njemu, otvoreno pitanje vezano za Jovana Vraniškovskog će biti značajan problem.

"Svako ko se nudi, i ukoliko bude prihvaćen od obe strane, biće od koristi. Makedonska pravoslavna crkva sa zadovoljstvom prihvata ponudu ruske strane ukoliko Srpska pravoslavna crkva to prihvati. SPC u ovom trenutku nije zainteresovana, jer smatra da je Vraniškovski, njihov pulen, obespravljen, osuđivan i zatvaran", rekao je Timotej.

Mitropolit Ilarion Alfejev je ponudio pomoć u intervju za Bugarski nacionalni radio i rekao da Ruska patrijaršija želi da da samostojnost MPC i bez zvaničnog priznavanja od svih.

Moskva može ponuditi soluciju na osnovu vlastitog iskustva. Mi smo spremni da budemo posrednici, jer je važno da se MPC vrati u kanonski poredak, a postoji puno modela da se, bez priznavanja autokefalnosti neke crkve, ponudi faktička samostalnost. Potrebno je da se dođe do takvog modela koji će biti prihvatljiv za Makedonsku crkvu, ali u saglasnosti sa kanonskim, pravoslavnim pravilima, rekao je Mitropolit Ilarijon, prenose makedonski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.