Runda dva: Moskva zakucala EU; Izvolite dokaz FOTO

Izvor: B92, 11.Feb.2021, 09:17

Runda dva: Moskva zakucala EU; Izvolite dokaz FOTO

Moskva -- Rat se nastavlja. Nakon oglašavanja EU o tome da ne žele rusku vakcinu protiv koronavirusa "Sputnjik V", oglasila se Moskva: To što EU tvrdi, nije tačno.

Podsetimo, Evropska komisija pratktično je zakucala stav Brisela po pitanju navake ruske vakcine, saopštenjem da ta vakcina nije deo strategije vakcinacije EU, niti se sa njenim proizvođačima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovara o uključivanju u tu strategiju.

IZ EU je u sredu saopšteno da ta Unija ima tržište vakcina koje je podvrgnuto striktim uslovima, a na koje mogu doći vakcine "nebitno odakle sve dok ispunjavaju kritrujume".

"Sa druge strane tu je startegija vakcinacije na osnovu koje su izabrane kompanije i potpisani ugovori o vakcinama i nismo u razgovorima sa proizvođačima 'Sputnjik V' o uključivanju u našu strategiju", kazao je portparol Evropske komisije Erik Mamer juče.

Danas su se oglasili tvorci ruske vakcine Sputnjik V koji tvrde da Evropska komisija, koja je zapravo glavna zadužena za konačne odluke o nabavkama i distribuciji vakcina za građane EU, zapravo nije iskrena, tj. da ne govori istinu.

Oni su, naime oobjavili skrinšot njihove prijave Evropskoj agenciji za lekove (EMA) za registraciju vakcine.

"U odgovoru Evropskoj agenciji za lekove, koja je rekla da nije mogla da nađe da smo aplicirali za registraciju u Evropskoj uniji, prikazujemo dokaz da smo to učinili 29. januara. Naša vakcina je već registrovana u 24 zemlje", navodi se u tvitu ruske strane, preneo je Tass.

Skrinšot je objavljen na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjika V.

Podsetimo, Evropska unija našla se u problemu kada je objavljeno da kompanija Astrazeneka, od koje su primarno poručili vakcine protiv koronavirusa, neće moći da ispuni obećani i dogovoreni plan.

Nakon verbalnog rata i prepucavanja Brisela i čelnika kompanije oko toga gde je, kad i zašto zapelo u tom lancu, u priču se umešala Rusija, odnosno kompanija koja stoji iza razvoja ruske vakcine sputnjik V, koja je Briselu ponudila da Uniji obezbedi 100 miliona doza te vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.