Moskva obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture

Izvor: Vostok.rs, 27.Maj.2013, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture

27.05.2013. -

Liturgija u Uspenskom saboru Moskovskog Kremlja, litija po ulicama grada, moleben ispred somenika svetoj braći Ćirilu i Metodiju, osnivačima slovenske pismenosti... Uveče na stotine prazničnih manifestacija i glavni događaj: koncert na Crvenom trgu prestonice. Svečanosti su prevodili poglavari Ruske i Jerusalimske crkve – patrijarsi Kiril i Teofil Treći.

To što se aktualni praznik odvija uprisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i uz podršku patrijarha jedne od najstarijih hrišćanskih crkava sveta, Jerusalimske, poseban je znak, uveren je patrijarh Kiril.

- Svaki put kada proslavljamo Dan svetog Ćirila i Metodija, sećamo se izvora naše vere i naše balgočestivosti. Zato nam je posebno drago današnje prisustvo živih nosilaca duhovne tradicije Vizantije, predstavnika istočnih patrijaršija prema kojima se odnosimo sa velikim poštovanjem i ljubavlju. Sa svojim pokrštavanjem od pravoslavne Vizantije Rusija je dobila novi pogled na svet, u kojem je posebno mesto uvek zauzimala Sveta zemlja. A sa rasprostiranjem bogoslužbenih tekstova naši preci su usvajali trepetni odnos prema svetom Sionu – majci crkava i Božjem domu.

Dan slovenke pismenosti i kulture obeležava se u Rusiji od početka 90-ih godina. Prvo su centar svečanosti bili najrazličitiji gradovi zemlje, a od 2010. godine glavne manifestacije se dešavaju u prestonici. Za ove godine uspostavljena je posebna tradicija – obavezna svečana liturgija i litija od tvrđave Kremlja do spomenika svetom Ćirilu i Metodiju. Ove godine su bile dve litije: jedna od Uspenskog sabora Kremlja, druga od Bogojavljenske crkve. Reka hodočasnika se spojila na Vasiljevskom spusku, ispred Pokrovskog sabora, poznatijeg kao hram Vasilija Blaženog. Hiljade vernika, radosno raspoloženje i živopisne boje uskršnje radosti, uskršnje odore sveštenstva na mnoge su ostavile snažan utisak. Jelena Vasiljevna nedavno se uključila u crkveni život. Aktualni praznik za nju je još jedna potvrda ispravnog izbora životnog puta.

- Osećam u duši liovanje. Bez Ćirila i Metodija mi ništa ne bismo znali, ne bi bilo nikakve pismenosti, nas verovatno ne bi bilo. Ova godina za mene je složena. Mislila sam da se moja duša uspavala. Ali kada sam na Uskrs došla u crkvu, ponovo sam osetila radost i likovanje. Osećam da sam se približila Bogu i da prihvatam sve praznike sa zahvalnošću.

Kako bi se pridružila litiji, Larisa je ustala mnogo pre zore. Vrlo se plašila da će da se uspava, zato je rešila da dođe ispred crkve ranije. Za mene je bilo vrlo važno da prođem u litiji u čast svetog Ćirila i Metodija, kaže žena.

- To je dan ujedinjenja slovenskih naroda. Vrlo bih htela da se pravoslavlje rasprotire ne samo kod slovenskih naroda, već po čitavom svetu. Vrlo želim da zahvaljujući tom prazniku ljudi postanu bolji i čistiji, da jačaju svoju veru.

Glavna kulminacija i završni događaj praznika je koncert na Crvenom trgu. Ove godine on se dešava prvi put. Tri desetine čuvenih horskih kolektiva, najmanje tri hiljade ljudi, izvešće ne samo duhovnu muziku, već i narodne i popularne pesme. Svako je mogao da se pridruži izvođačima. Tekstovi su prenošeni na velikom ekranu.

Milena Faustova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.