Moskva i Holivud: ekologija ujedinjuje

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Holivud: ekologija ujedinjuje

29.10.2011. -

Ljubav. Zemlja. Vasiona – to je naziv Međunarodnog ekološkog festivala, održanog u Moskvi, u Kremaljskom dvorcu 28. oktobra.

U toku dva dana su bile održane i ekološka konferencija, i izložba fotografija Čista planeta, gde su bili snimljeni najlepši kutići Zemlje, zabrani, retke životinje" Počasni gost i učesnik festivala je postao američki glumac, zvezda Holivuda Oven Vilson, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od vodećih glumaca-komičara. On se veoma ozbiljno odnosi prema ekologiji.

Oven Vilson kaže da je došao u Moskvu na festival, koji stavi ljudima čitavog sveta na znanje da nastaje globalna kriza, koja obuhvata sve zemlje. Mislim, - nastavlja glumac, - da se svi slažu da je veoma važno braniti čovekovu sredinu. To je globalni izazov. Živim u Kaliforniji, mi imamo organizaciju Izleči zaliv, čiji je cilj da se pomogne okeanu da ostane čist. Trudim se da podržavam delatnost te organizacije.

Oven Vilson se obratio govorom od 10 minuta gledaocima Kremaljskog dvorca, kojih je bilo 6 hiljada, a koji su došli da gledaju baletsku premijeru. Koreografsku priredbu Stela je predstavila publici inicijator festivala Natalija Guslistaja. Balerina, glumica i koreograf, ona je počela svoju profesionalnu karieru u Rusiji, a danas nastavlja u Velikoj Britaniji i SAD-ama. Balet Stela je ona prvi put demonstrirala u pariskom sedištu UNESKO-a 21. aprila – u vreme proslave 50. godišnjice prvog leta čoveka u kosmos.

Ove godine ljudi u čitavom svetu obeležavaju 50. godišnjicu prvog leta Jurija Gagarina u kosmos, - kaže autor baleta. – Taj događaj me je naterao da razmišljam kako se promenio svet za to vreme: globalno otopljavanje zbog emisija gasova, prljavi vazduh i zemljište, hemijski otpaci, zagađivanje vode – reka, mora, okeana od emisija nafte, koj ubija sve živo" Retko ko obuhvata ekološke teme. Moj balet Stela je posvećen tim temama. U ovom baletu je obuhvaćen siže ljudskog života na Zemlji: kako je on nastao, kako se razvijao – prve građevine, prava ljubav, svađe, ratovi, ekološki kataklizmi koji su vodili rušenju Zemlje. Obraćamo se kosmosu, - dodaje Natalija, - tražimo drugi život u kosmosu, međutim, moramo da čuvamo našu Zemlju jer je ona jedina koju imamo.

Postoji plan održavanja ekološkog festivala početkom 2012. godine u nizu gradova SAD, zatim obilaska evropskih zemalja. Ideju takvog svojevrsnog ekološkog mitinga podržavaju mnogi poznati u svetu ljudi, koji su spremni da budu počasni gosti festivalskih turneja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.