Moskva Kijevu: Odustanite od snova o mirovnjacima u Donbasu

Izvor: B92, 14.Dec.2019, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva Kijevu: Odustanite od snova o mirovnjacima u Donbasu

Ruski političari pozvali su Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine da ispunjava odredbe Minskog sporazuma i da odustane od uvođenja mirovne misije UN u Donbas

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko izjavio je da bi kijevske vlasti mogle da se vrate ideji o misiji UN na jugoistoku Ukrajine ako ne bude bilo rešenja sukoba na osnovu Minskog sporazuma.

Ruski senator Aleksej Puškov je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je takav scenario nemoguć, naglasivši da je Kijev dužan da se usredsredi na povlačenje oružanih snaga s linije razgraničenja i da ne treba da mašta o dovođenju mirovnog kontingenta u Donbas.

Puškov je naglasio da bez saglasnosti Rusije u Savetu bezbednosti UN nije moguće uputiti mirovnu misiju u Donbas.

"U Parizu o tome nije ni bilo reči. Od Kijeva se očekuju koraci ka miru, a ne fantaziranje", napisao je Puškov na Tviteru, prenosi Sputnik.

Njegov kolega Franc Klincevič takođe je skeptičan prema ideji ukrajinskih vlasti o rešavanju sukoba uz pomoć mirovnih snaga.

To je najgori scenario razvoja događaja, istakao je Klincevič i dodao da su međunarodne organizacije veoma popustljive kada je reč o situaciji u Donbasu, jer ne reaguju na svakodnevno narušavanje prekida vatre i na činjenicu da u tim napadima svakodnevno ginu civili.

Ukrajina je već ranije predlagala da se uvedu mirovnjaci UN u Donbas. Kijev je tada insistirao da se misiji dodeli široki mandat i da se vojnici razmeste na teritoriji celog regiona, sve do granice s Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je podržao predlog o uvođenju mirovnog kontingenta na jugoistok Ukrajine, ali je naglasio da misija sme da bude samo na liniji razgraničenja i da njena funkcija može da bude samo zaštita saradnika OEBS-a.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijev razmatra uvođenje mirovnog kontingenta UN-a u Donbas

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2019, 12:41

Kijev će se možda vratiti ideji o uvođenju mirovnog kontingenta UN-a u Donbas, ukoliko prepozna nemogućnost rešavanja sukoba na osnovu sporazuma iz Minska, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Prstajko. Prema njegovim rečima, sada kijevske vlasti "pokušavaju da urade sve u okviru...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.