Moskva: Isporuka S-300 nije pod sankcijama

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Isporuka S-300 nije pod sankcijama

Kremlj smatra da isporuka raketnih sistema S-300 Iranu ne potpada pod uticaj novih sankcija Saveta bezbednosti UN Teheranu. Demantiji vesti da Rusija obustavlja vojno-tehničku saradnju sa Iranom.

Isporuka ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-300 ne potpadaju pod uticaj nove rezolucije Saveta bezbednosti UN o Iranu, izjavio je danas zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Andrej Nesterenko.

"Budući da u jučerašnjoj rezoluciji o Iranu postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odredbe koje se odnose na određene vrste naoružanja, mogu da kažem da sredstva PVO, uz izuzetak mobilnih protivavionskih i protivraketnih sistema, nisu obuhvaćeni registrom UN o konvencionalnom naoružanju", rekao je Nesterenko, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije danas direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Mihail Dmitrijev rekao je Itar-Tasu da se Rusija ne smatra obavezanom rezolucijom SB UN o Iranu u delu koji se odnosi na isporuku sistema S-300 Iranu "i rad po tom ugovoru teče".

Dmitrijev je kategorički demantovao vesti pojedinih medija da Rusija u potpunosti obustavlja vojno-tehničku saradnju sa Iranom.

"Okviri koje ustanovljava rezolucija ostavljaju veliko polje za takvu saradnju", rekao je Dmitrijev, dodajući da se uvedena ograničenja odnose samo na ofanzivno oružje.

Itar-Tas podseća da je ugovor o isporuci pet divizijskih sistema PVO S-300 PMU-1 bio zaključen pre dve godine i da je, prema izjavama zvaničnika, "procenjen na stotine miliona dolara".

Isporuke još nisu počele, navela je ruska državna agencija.

Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će Moskva preduzeti kontramere ukoliko ruske kompanije budu potpale pod dopunske jednostrane sankcije nekih zemalja Iranu.

"Sa zabrinutošću pratimo izjave koje se odnose na uvođenje 'eksteritorijalnih sankcija', to jest, ograničenih mera po sopstvenom zakonodavstvu prema fizičkim i pravnim licima trećih zemalja", rekao je Nesterenko, dodajući da će zbog toga Rusija "razmišljati kako da na njih reaguje", ukoliko to budu ruska fizička i pravna lica.

Nesterenko nije konkretno rekao koje bi ruske kompanije mogle biti u pitanju u toj situaciji i koje zemlje su uzrok zabrinutosti Rusije.

"Zasad je preuranjeno o tome govoriti", rekao je Nesterenko.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.