Izvor: Blic, 03.Jan.2017, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljanski "Dnevnik": Arbitražžna presuda sredinom godine

Uz redovne predsedničke izbore na jesen "arbitražna priča" sa Hrvatskom biće centralni politički događaj za Sloveniju u 2017. godini, piše danas ljubljanski "Dnevnik" i procenjuje da će Sloveniji u tome pomoći i neke spoljnolitičke prilike kao što su dobri odnosi Ljubljane i Moskve i činjenica da je supruga novog američkog predsednika Slovenka.

"S nešto malo rizika može se najaviti da će proglašenje presude arbitražnog suda, što se očekuje sredinom godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti glavna priča 2017. godine", piše Darijan Košir, zamenik glavnog urednika slovenačkog lista.

Presuda će imati znatne pravne posledice u obe države, ali biće moguće konačno implementirati samo uz "spoljnu intervenciju nekog trećeg", smatra Košir koji je u doba premijera Boruta Pahora 2010-2012. bio direktor kancelarije za informisanje slovenačke vlade.

Na osnovu objavljenih prepisa telefonskih razgovora nekadašnjeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekolca i predstavnice slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik, može se pretpostaviti da će odluka o graničnom sporu ići u pravcu "kompromisa", pri čemu će Slovenija dobiti većinu Piranskog zaliva i izlaz na otvoreno more, a Hrvatska Svetu Geru i još neke sporne tačke na kopnu, piše komentator ljubljanskog lista.

On ocenjuje da bi to moglo zadovoljiti većinu slovenačke "mejnstrim" politike, ali ne i neke ambicioznije nacionalističke krugove, prenosi Hina.

Iz slovenačkih diplomatskih izvora može se naslutiti da se Ljubljana intenzivno priprema za trenutak kada će biti potrebno da se presuda implementira, kao i da ima više varijanti za rasplet situacije u čemu će joj na ruku ići neki spoljnopolitički odnosi snaga.

"Kao prvo, glavni je pokrovitelj arbitražnog sporazuma Evropska unija pa bi hrvatsko nepoštovanje presude značilo izraz nepoverenja u pokrovitelja arbitraže i to u situaciji kad EU ne sme da dozvoli sebi favorizovanje jedne članice u odnosu na drugu", piše "Dnevnik".

Druga je povoljna okolnost to što je "Rusija, zbog naše pametne politike zadnjih godina nesumnjivo saveznik Slovenije, a zbog grešaka Zagreba i otvoreni protivnik Hrvatske".

Kao treće, piše nadalje komentator lista, "teško je verovati da bi se Tramp čija je supruga iz Sevnice postavio na stranu Hrvatske", navodi Košir.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.