Slovenija se uzda u Melaniju Tramp, ali i u Putina

Izvor: B92, 03.Jan.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija se uzda u Melaniju Tramp, ali i u Putina

Uz redovne predsedničke izbore na jesen "arbitražna priča" s Hrvatskom biće Sloveniji središnji politički događaj u 2017, piše ljubljanski "Dnevnik".

Slovenački list piše da tome pomažu i neke spoljnopolitičke prilike kao što su dobri odnosi Ljubljane i Moskve i činjenica da je supruga novog američkog predsednika Slovenka.

"S nešto malo rizika može se najaviti da će proglašenje presude arbitražnog suda, što se očekuje sredinom godine, biti glavna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priča 2017. godine", piše Darijan Košir, zamenik glavnog urednika.

Presuda će imati znatne pravne posledice u obe države, ali biće moguće konačno implementirati samo uz "spoljnu intervenciju nekog trećeg", smatra Košir, koji je u doba premijera Boruta Pahora 2010-2012. bio direktor slovenačke vladine kancelarije za informisanje, prenosi Index.hr

Na osnovu objavljenih transkripata telefonskih razgovora nekadašnjeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekolca i predstavnice slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik, može se pretpostaviti da će presuda o graničnom sporu ići u pravcu "kompromisa", pri čemu će Slovenija dobiti većinu Piranskog zaliva i izlaz na otvoreno more, a Hrvatska Svetu Geru i još neke sporne tačke na kopnu, piše komentator.

Ocenjuje da bi to moglo zadovoljiti većinu slovenačke "mejnstrim" politike, ali ne i neke ambicioznije nacionalističke krugove.

Iz zatvorenih slovenačkih diplomatskih izvora može se naslutiti da se Ljubljana intenzivno priprema za trenutak kada će presudu biti potrebno implementirati, te da ima više varijanti za rasplet situacije, u čemu će joj naruku ići neke spoljnopolitičke konstelacije.

"Kao prvo, glavni je pokrovitelj arbitražnog sporazuma Evropska unija pa bi hrvatsko nepoštovanje presude značilo izraz nepoverenja u pokrovitelja arbitraže, i to u situaciji kad EU ne sme da dopusti favorizovanje jedne članice u odnosu na drugu", piše komentator.

Druga je povoljna okolnost to što je "Rusija, zbog naše pametne politike poslednjih godina nesumnjivo saveznik Slovenije, a zbog grešaka Zagreba i otvoreni protivnik Hrvatske". Kao treće, piše nadalje komentator, "teško je verovati da bi se Tramp čija je supruga iz Sevnice postavio na stranu Hrvatske", navodi Košir u komentaru objavljenom u prazničnom broju lista.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljubljanski "Dnevnik": Arbitražžna presuda sredinom godine

Izvor: Blic, 03.Jan.2017

Uz redovne predsedničke izbore na jesen "arbitražna priča" sa Hrvatskom biće centralni politički događaj za Sloveniju u 2017. godini, piše danas ljubljanski "Dnevnik" i procenjuje da će Sloveniji u tome pomoći i neke spoljnolitičke prilike kao što su dobri odnosi Ljubljane i Moskve i činjenica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.