Lavrov: Moskva nije zadovoljna objašnjenjem Nemačke oko devojčice Lize

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Moskva nije zadovoljna objašnjenjem Nemačke oko devojčice Lize

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Nemačka nije uspela da ubedi Moskvu da su navodi o silovanju ruske devojčice Lize u Berlinu "izmišljotina nesavesnih ruskih novinara".

U intervjuu današnjem moskovskom dnevniku Moskovski komsomolac, Lavrov je rekao da proces nemačkih vlasti protiv ruskog novinara, koji je tražio informaciju šta se desilo s Lizom, podseća na postupke turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Lavrov je rekao da podržava ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << novinare i članove predsedničkog saveta za ljudska prava koji su proces u Nemačkoj protiv ruskog dopisnika uporedili s turskim predsednikom i dugim zatvorskim kaznama za dvojicu novinara "koji su obelodanili krijumčarenje oružja u Turskoj pod maskom humanitarne pomoći".

On je rekao da je takvo podudaranje u merama protiv novinara koji "pokušpavaju da pronađu istinu" prilično uznemirujuće.

"Te bahanalije koje su se raširile u nemačkim 'slobodnim' medijima su zabrinjavajuće", kazao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je Moskva samo govorila da je zabrinuta zbog informacije da je devojčica, koja je ruska državljanka, o čemu u Nemačkoj ne govore, ne svojom voljom nestala iz porodice na 30 sati i da je tražila da se objasni šta se dogodilo.

"Nisu uspeli ni u čemu da nas ubede, nisu nam dali tačanu informaciju. Mi, inače, nikada nismo govorili da su Lizu silovali i da je neophodno da se nešto uradi", rekao je Lavrov.

Voditelj ruskog Kanala jedan je u izveštaju o 13-godišnjoj Lizi citirao njene rođake koji su rekli da su je navodno silovali migranti. Zbog tog izveštaja, kancelarija berlinskog tužilaštva je pokrenula krivičnu istragu protiv dopisnika Kanala jedan Ivana Blagoja, navodi Tass.

Moskva traži od Seula dokaze ili demanti

Rusija je pozvala Južnu Koreju da obezbedi dokaze ili da demantuje glasine o isporukama ruskih delova za severnokorejske rakete dugog dometa, izjavio je danas zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Mihail Uljanov.

"Bio sam ljut kada sam pročitao izveštaje medija o insinuacijama južnokorejske obaveštajne službe koja je optužila Rusiju da dostavlja delove za rakete Severnoj Koreji", rekao je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Uljanov je rekao da su takve izjave "neodgovorne i neprofesionalne" i da niko ne može da ih iznosi bez jasnih dokaza, prenela je agencija Tass.

"Ako korejska strana, korejski mediji imaju osnove za sumnje da dostavljamo delove, dokaze bi trebalo da pokažu. Ako nema takvih dokaza, pozivam Seul da zvanilčno porekne te insinuacije i izvini se, javno ako može", rekao je Uljanov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.