Skrivani podaci o finansijama!

Izvor: RTS, 17.Sep.2012, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skrivani podaci o finansijama!

Podaci o finansijama države u poslednjih sedam, osam godina bili su sve manje i manje transparentni, kaže savetnica u Ministarstvu finansija Milica Bisić.

Savetnica u Ministarstvu finansija Milica Bisić izjavila je u Jutarnjem programu RTS-a da su podaci o finansijama države u poslednjih sedam, osam godina bili sve manje i manje transparentni, mada ne postoji nijedan razlog zbog čega bi bilo koji podatak bio skrivan, tajnovit i nedostupan javnosti.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je, povodom optužbi Mlađana Dinkića da je prethodna vlada sakrila podatke o javnom dugu, da DRI vrši reviziju javnog duga i da je taj posao pri kraju.

"Do početka oktobra imaćemo nacrt izveštaja o stanju javnog duga Srbije, na dan 31. decembra 2011, godine. a krajem oktobra očekujem da ćemo imati potpuni izveštaj i tada ću moći da govorim više o tome", rekao je Sretenović novinarima u Skupštini Srbije.

Bisićeva je to izjavila odgovarajući na pitanja u vezi sa izjavom ministra finansija Mlađana Dinkića da su prethodno Ministarstvo finansija i premijer Mirko Cvetković falsifikovali podatke o visini javnog duga na kraju 2011. godine navodeći da on iznosi 45,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto 49,6 odsto.

Milica Bisić ističe da će tu informaciju, kao i sve ostale, najbolje proveriti Državna revizorska institucija, posle čega će biti jasna slika o svemu.

Mlađan Dinkić je sinoć za B92 rekao da je sakriveno 1,2 milijarde evra, odnosno 135 milijardi dinara duga, i da su i "neki ljudi iz DS-a, pre svega premijer Mirko Cvetković, time lagali javnost i kršili zakon".

Sadašnje analize su, kako je naveo Dinkić, pokazale da je deo duga na kraju prošle godine sakriven i da je on sada narastao do nivoa od oko 56 odsto.

Milica Bisić je naglasila da je njen zadatak kao savetnika u Ministarstvu finansija da se onemogući da se na bilo koji način spekuliše o visini rashoda i prihoda i da je najjednostavniji način za to da sve bude dostupno na sajtu.

Govoreći o rebalansu budžeta, Bisićeva je navela da je u njemu jedna od ključnih stvari ukidanje definicije i postojanja sopstvenih prihoda bilo kojeg državnog organa.

Ona je navela da ti prihodi zaista i ne postoje jer bilo koji od državnih organa, šta god da naplaćuje, to radi zato što je dobio državna ovlašćenja za to i dodala da stoga Trezor nije mogao da prati oko 40 milijardi dinara.

Bisićeva je rekla da je PDV neutralan i da nije teret za proizvodnju nego za potrošnju, ali i da smatra da smanjenje PDV-a na stvari za decu ne bi dovelo do toga da se smanji cena te robe.

Milica Bisić je objasnila da su porezi na potrošnju regresivni i da se socijalna politika ne vodi kroz njih. Nada se da će u budžetu za sledeću godinu moći da se opredele sredstva koja će ići neposredno onim roditeljima koji spadaju u siromašnu kategoriju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.