Otvorena nova fabrika rakije u Kosjeriću

Izvor: Blic, 29.Jun.2010, 03:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova fabrika rakije u Kosjeriću

U Kosjeriću, na istom mestu gde se u dobra stara vremena pekla i u bačve skladištila čuvena „povlenka“, od juče se ponovo pravi rakija. Porodica Zarić otvorila je destileriju za proizvodnju voćnih rakija najsavremeniju u jugoistočnoj Evropi. Fabrika će, nadaju se u Kosjeriću, oživeti proizvodnju voća.

Destileriju u Kosjeriću, koja će godišnje proizvoditi tri miliona litara raznih voćnih rakija, a sirovinu otkupljivati od meštana okolnih sela, otvorio je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je pohvalio ovaj poslovni poduhvat porodice Zarić.

- Srbija mora da podrži ovako preduzetne ljude. Ko jednom proba rakiju iz Kosjerića, taj više sigurno neće piti viski - rekao je Dinkić.

Vujica Zarić, vlasnik destilerije u modernizaciju pogona stare fabrike, uložio je tri miliona evra. U njegovim proizvodnim pogonima trenutno je 15 zaposlenih, a kada proizvodnja krene punom snagom biće ih 45.

- Ovde je 1946. godine otvorena Zemljoradnička zadruga „Kosjerić", kasnije „Povlenka", kao nosilac voćarskog razvoja ovog kraja. Više od 60 odsto rakije proizvedene u ovim pogonima ići će u izvoz, na tržište Nemačke, Austrije, Australije, Slovenije, raspituju se i Amerikanci, Rusi i Ukrajinci, a ostatak ćemo prodavati na našem tržištu. Očekujem da će 2.000 domaćinstava sa ovog područja, a koja godinama nisu mogla da prodaju rod voća, imati sada kome da prodaju šljivu, malinu, višnju, dunju - rekao je Zarić.

Linija za proizvodnju kupljena je u Italiji i, kažu Zarići, poslednja je reč tehnike u ovoj industriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.