Izvor: Politika, 04.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF kod nas šesti put istim poslom

Jedan od neispunjenih zahteva o kom će se razgovarati je i reforma javnih preduzeća i kompanija u državnom vlasništvu

Zuzana Murgasova, šefica misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), već šesti put je istim povodom u Beogradu. Zbog aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, šest puta je u kofer pakovala manje-više istu agendu u kojoj su dva osnovna zahteva za kreatore naše ekonomske politike: fiskalna konsolidacija i strukturne reforme. Sa druge strane pregovaračkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stola, za minule tri godine ispratila je tri ministara finansija: od Mirka Cvetkovića, preko Mlađana Dinkića i Lazara Krastića. Danas će je na plenarnom otvaranju pregovora u svečanoj sali Narodne banke Srbije dočekati novi ministar Dušan Vujović.

Od dokumenata na stolu, sasvim sigurno, naći će se Nacrt budžeta za iduću godinu o kome je verovatno nedavno bilo reči i u Vašingtonu tokom godišnjeg sastanka MMF-a i Svetske banke, kome su prisustvovali guverner Jorgovanka Tabaković i ministar Vujović sa saradnicima.

Naša ekonomska javnost je prvi put, čini se, optimistična kada je u pitanju epilog pregovora. Razlog za takav stav je rebalans budžeta, koji će, prema oceni Miladina Kovačevića, saradnika biltena „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), garantovano dobiti pozitivno mišljenje Fonda. On, očekuje da zvaničnici iz Vašingtona na početku pohvale donošenje nekih važnih zakona, kao što su Zakon o radu, stečaju i penziona reformama, jer je MMF na tome godinama insistirao. Nakon rebalansa budžeta, članovi misije želeće da vide okvirne budžetske brojke za 2015. godinu, ali i srednjoročni plan koji bi za tri godine trebalo minus u budžetu da smanji za 1,5 do dve milijarde evra.

 Jedan od neispunjenih zahteva o kome će se razgovarati je i reforma javnih preduzeća i kompanija u državnom vlasništvu. U tom smislu, razgovaraće se i o eventualnim viškovima zaposlenih, za koje je, u budžetu za 2014. godinu bilo predviđeno 15 milijardi dinara. Ta suma je rebalansom izostavljena, jer je proces restrukturiranja, odložen za 2015. godinu. Kada je o monetarnoj politici reč, inflatorni rizici, koji su tokom prethodnih poseta bili tema, sada više neće biti na dnevnom redu, jer je inflacija u Srbiji niska.

Za Srboljuba Antića, dugogodišnjeg predstavnika Srbije u MMF, „prvi korak u pravom smeru prestavlja blagi zaokret u vođenju fiskalne politike”.

– Za Srbiju je veoma važno da ima aranžman sa Fondom, jer kako god to nama predstavljali državni zvaničnici, naše javne finansije nisu u dobroj situaciji. Ono što bi, nakon usvajanja rebalansa trebalo da bude neki sledeći korak je – reforma javnih preduzeća. Kada je o otpuštanjima reč, to MMF sigurno nije ispostavio kao uslov. Oni mogu da ukažu suštinski šta je problem, a na nama je da nađemo rešenje. Mada, ta otpuštanja mogu da budu relativno bezbolna, jer je u državnoj upravi zaposleno 63.000 konsultanata. To su ljudi koji već imaju posao i koji, ako bi se savetničke pozicije, srezale ne bi ostali na ulici. A uz to, na ta radna mesta uglavnom su došli po stranačkoj liniji – objašnjava Antić.

Kao neko ko je jedanaest godina radio u MMF-u objašnjava da, u formalnom smislu, aranžman iz predostrožnosti, kao finansijski instrument, uopšte ne postoji u ponudi Fonda. Makedonija je, na primer, imala precautionary liquidity line (PLL),ali taj program mogu da dobiju samo zemlje sa solidnom makroekonomskom situacijom, što sa Srbijom nije slučaj, objašnjava Arsić.

– Mi ćemo, dakle, najverovatnije dobiti klasičan stand byaranžman oročen na tri godine, s tim što sredstva nećemo povlačiti, pa u tom smislu može da se kaže da je to program iz predostrožnosti. Ipak, mislim da bi nama, s obzirom na to da treba sprovesti i strukturne reforme, uz neke makroekonomske ciljeve koje treba ostvariti najviše odgovarao takozvani extended arrangement, koji upravo uključuje sprovođenje važnih reformi – zaključuje Antić.

----------------------------------

Vujović optimista

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je dogovorena solidna osnova za sutrašnje pregovore sa MMF-om i da će se razgovarati o makroekonomskim projekcijama, a potom i o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Vujović je u Jutarnjem programu TV Pink istakao da je dogovoreno smanjenje troškova i da se pri tom krenulo od plata i penzija, što je već ušlo u rebalans budžeta, a da se nastavlja sa ostalim troškovima kao što su subvencije. Ministar finansija je najavio da se, kada je reč o javnim preduzećima, moraju smanjiti troškovi, popraviti menadžment struktura, odnosno napraviti korporativna i efikasna struktura.

Na pitanje novinara da li će biti otpuštanja u javnom sektoru, Vujović je odgovorio „verovatno da” i da je reč o racionalizaciji broja zaposlenih, „kao što bi učinio svaki poslodavac na Zapadu”.

On je rekao da je veliki problem što još nije donet novi zakon o građenju i prostornom planiranju, odnosno dobijanju dozvola i dodao da očekuje da će to uskoro biti rešeno.

A. Telesković

objavljeno: 04.11.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.