Pregovori sa misijom MMF-a

Izvor: Prva.rs, 04.Nov.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori sa misijom MMF-a

Kako je saopšteno iz NBS, teme razgovora su način postizanja održivog nivoa javnog duga, monetarna politika, finansijski sektor, strukturne reformame, reforme tržišta rada i zapošljavalnje u javnom sektoru, restrukturiranju javnih preduzeća, kao i o makroekonomska perspektiva Srbije.

Tokom posete misije, koja će u Beogradu boraviti od 4. do 20. novembra 2014. biće obavljene konsultacije po članu IV Statuta MMF i razgovori o ekonomskom programu koji bi bio podržan novim aranžmanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sa MMF-om.

Konsultacije po članu IV Statuta MMF, inače, predstavljaju statutarnu obavezu svih zemalja članica Fonda i obavljaju se jedanput godišnje.

Prethodne konsultacije sa Srbijom održane su maja 2013.

U razgovorima sa misijom MMF-a biće razmatrana makroekonomska situacija u zemlji i cillevi i mere ekonomske politike Vlade Republike Srbije u narednom periodu, koji bi predstavljali osnovu za zaključivanje aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Sveobuhvatno će biti razmotrena aktuelna ekonomska, platnobilansna i fiskalna kretanja, s posebnim osvrtom na izvršenje budžeta tokom 2014. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović pripremio je 10 predloga za razgovore delegacije Srbije sa MMF, na kojima će danas i sutra biti reči o makroekonomskim projekcijama, dok će se sledeće sedmice diskutovati o najbolnijim pitanjima, a to su smanjenje troškova i stanje u javnim preduzećima.

Prema navodima Blica, reforme koje će predstaviti Vujović podrazumevaju smanjenje minusa u budžetu - 2015. 700 miliona evra, 2016. jednu milijardu, a 2017. 1,5 milijardi evra, kao i da država dobija, umesto da daje javnim preduzećima.

Predviđeno je smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, refinansiranje skupih kredita jeftinijim, smanjivanje iznosa subvencija za 1,4 do 1,5 milijardi dinara i podizanje iznosa naknada za tranzit gasa kroz Srbiju.

Mere podrazumevaju i reformu poreske uprave, zamrznute plate u javnom sektoru i penzije na nivou iz 2014. do 2017, zabranu novog zapošljavanja u javnom sektoru do 2017. i smanjenje sive ekonomije u svim sektorima.

Vujović podseća da se u programu štednje krenulo od plata i penzija, što je već ušlo u rebalans budžeta, a da se to sad nastavlja smanjenjem troškova za subvencije i sređivanjem stanja u javnim preduzećima.

Nema više oblasti u kojoj ćemo davati subvencije od kojih nema efekta. Potrebno je smanjiti subvencije Železnicama, na primer, gde one ne daju rezultat. Pametnije je dati podsticaj onome ko ima malo zemlje, ali je spreman da nekog zaposli na svom posedu, bavi se stočarstvom, voćarstvom, naveo je ministar Vujović.

Prema njegovim rečima, Master plan za javna preduzeća koji, pre svega, predviđa dubinsku kontrolu njihovog rada, za dve - tri nedelje biće predstavljen javnosti, a do kraja godine stupiće na snagu.

Javna preduzeća moraju smanjiti troškove, napraviti korporativnu i efikasnu strukturu menadžmenta. Postoji čitav set odluka koje bi trebalo da omoguće da, recimo, firme poput Srbijagasa rade bolje. Analize su pokazale da postoju mnogo prostora za uštede i u Srbijagasu, ali i u EPS, Poštama, naveo je Vujović.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.