PREVOZNICI IZ REPUBLIKE SRPSKE BLOKIRALI CARINU

Izvor: Kurir, 09.Okt.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVOZNICI IZ REPUBLIKE SRPSKE BLOKIRALI CARINU

BANJALUKA - Prevoznici iz Republike Srpske nastavili su i danas blokadu carinskog terminala u Gradiški, nezadovoljni izmenama pravilnika za izdavanje licenci za međunarodni transport, koje je sa entitetskog prebačeno na državni nivo, a, nakon druge noći provedene u kamionima, najavljuju i radikalnije mere.

BANJALUKA - Prevoznici iz Republike Srpske nastavili su i danas blokadu carinskog terminala u Gradiški, nezadovoljni izmenama pravilnika za izdavanje licenci za međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << transport, koje je sa entitetskog prebačeno na državni nivo, a, nakon druge noći provedene u kamionima, najavljuju i radikalnije mere.

Vozači, okupljeni u blizini graničnog prelaza i na carinskom terminalu, kazali su da su odlučni u nameri da blokiraju puteve dok se ne izmeni, poništi ili stavi van snage pravilnik o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza, javljaju lokalni mediji.

Izdavanje licenci za međunarodni transport dodeljivala su entitetska ministarstva za saobraćaj i komunikacije, ali je ove godine Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izmenilo pravilnik, na osnovu kojeg se sada licence izdaju na državnom nivou.

Udruženje prevoznika iz RS traži da se licence, koje se od ove godine izdaju na nivou BiH, ukinu i vrate u nadležnost entiteta.

Predsednik Skupštine udruženja i štrajkačkog odbora prevoznika Nikola Grbić rekao je da se trenutno na putevima RS nalazi oko 1.200 kamiona, koji će ostati na graničnim prelazima i putevima do konačnog rešenja, koje očekuju od Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Na carinski terminal u Gradiški propuštaju se samo kamioni s manjim teretom, odnosno kvarljivom robom, kao i stokom.

Istovremeno, na magistralnom putu prema Banjaluci i na ulazu u Gradišku nalazi se oko 270 parkiranih teretnih vozila, a saobraćaj se, uz asistenciju policije, odvija dosta otežano. Na graničnom prelazu saobraćaj se odvija uz duža zadržavanja, dok je teretni u prekidu.

Prevoznici iz RS tvrde da su spornim pravilnikom, koji je počeo da se primenjuje 8. oktobra, nametnute dodatne finansijske obaveze koje ne mogu da podnesu i kakve ne poznaje praksa u ovoj oblasti u evropskim i zemljama okruženja.

Oni tvrde da je, umesto priznavanja postojećih kvalifikacija za dobijanje licenci, nametnuta "edukacija", koja se kreće i do 2.500 konvertibilnih maraka. Podršku prevoznicima dao je i premijer RS Milorad Dodik, kao i ministar saobraćaja i komunikacija RS Nedeljko Čubrilović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.