Izvorni Dejton ili referendum RS

Izvor: B92, 19.Sep.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izvorni Dejton ili referendum RS"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je po povratku iz zvanične posete Moskvi da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu.

On je istakao da zvanična Moskva to čini svojim delovanjem u Savetu za implementaciju mira u BiH i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Imali smo priliku da zahvalimo predsedniku Vladimiru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Putinu na kontinuiranoj podršci koju nam Rusija pruža i kroz Savet bezbednosti UN-a i Savet za implementaciju mira, što je od velikog značaja za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je dodao da je legitiman zahtev da se u Republici Srpskoj održi referendum o samostalnosti i istakao da će do toga doći ako se u budućnosti ne bude poštovao izvorni Dejtonski sporazum i ako se nastavi prenos entitetskih nadležnosti na državni nivo.

Govoreći o poređenju referenduma u Škotskoj s mogućim referendumom o samostalnosti RS, Dodik je naveo da RS poštuje pisani Dejtonski sporazum.

"Mi tražimo da se vratimo na izvorni Dejtonski sporazum i ono što piše, a to znači da nam vrate otete nadležnosti", istakao je Dodik.

RS ne osporava izvorne nadležnosti BiH definisane Dejtonskim sporazumom, ali osporava, kako je rekao, "nasilje visokih predstavnika, njihovu aroganciju i otimanje nadležnosti RS i njihov prenos na Sarajevo".

Dodik je upozorio da će RS braniti svoj status i graditi ga dodatno, napomenuvši da on nikada nije vremenski locirao moguće održavanje referenduma o samostalnosti RS.

"Mi želimo dijalog, a ako dijaloga ne bude, RS će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu", poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je dodao da uvažava rezultate referenduma u Škotskoj, dodavši da je samo izjašnjavanje građana Škotske o samostalnosti "nova politička praksa".

"Sam referendum sproveden u Škotskoj nije na ovaj način bio poznat u novijoj političkoj istoriji", rekao je Dodik i dodao da taj referendum "unosi neke nove realnosti".

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir rekao je da izjava Milorada Dodika da se “Republika Srpska spremi“ liči na poziv Draže Mihailovića.

On je rekao da je podrška Rusije važna prvenstveno zbog toga što su visoki međunarodni predstavnici u BiH u svojim izveštajima Savetu bezbednosti "uvek iznosili neistine o Republici Srpskoj".

"Dobili smo potvrdu da će i na budućim sastancima Ruska Federacija uvažavati informacije koje dođu iz Republike Srpske", kazao je Dodik.

On je naveo da je ruski predsednik dao apsolutnu podršku svim projektima i saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije.

"Vlada Ruske Federacije je kroz rebalans budžeta predvidela kredit za Republiku Srpsku, a putem jedne banke ćemo zatvoriti taj kredit i tako nećemo imati neugodnosti zbog parlamenta BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, radi se o povoljnom aranžmanu za RS, kojim će dugoročno biti obezbeđena stabilnost budžeta.

Dodik je pojasnio da se radi o velikom državnom kreditu Rusije, čiji bi iznos trebalo da bude između 500 i 700 miliona evra, dodavši da bi tim kreditom bio stabilizovan budžet i javni fondovi, kao i sprečeni problem u isplati plata i penzija.

"Jedan deo tog kredita ići će na pokrivanje ranijih kreditnih obaveza, a skoro polovina tog iznosa biće namenjena za dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS), kako bi se podržao relani privredni sektor", istakao je Dodik.

Navodeći da je RS tražila nisku kamatnu stopu kredita (dva do tri posto), grejs period od godinu do dve dana, kao i vraćanje kredita u period od deset do 15 godina, predsednik RS je kazao da ruska strana "nije ni odbila ni potvrdila ove uslove".

"Ostaje da te uslove završimo sa bankom, koja će dobiti pravo da s nama pregovara o tom pitanju", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, veliki ruski kredit omogućio bi RS srednjoročnu finansijsku stabilnost, kao i dodatni razvoj putem IRB RS.

"RS kreditnim aranžmanom sa Rusijom ne želi da ugrozi aranžmane koje ima sa MMF-om, ali želimo da izbegnemo uslovljavanja", poručio je Dodik.

Ponovljeno je da je u Moskvi sa predstavnicima VTB banke dogovoren i "mali" kredit od 75 miliona evra.

"Zarubežnjeft po osnovu privatizacionog programa treba RS da uplati određena sredstva. Zarubežnjeft, koji ulaže velika investiciona sredstva u rekonstrukciju Rafinerije nafte Brod, predložio je da se da kreditna podrška putem VTB banke u kompletnom iznosu zaduženja koje ima Zarubežnjeft prema Republici Srpskoj", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, garanciju za taj kredit daće "Zarubežnjeft", a ta kompanija plaćaće i kamatu na kredit. Još je istaknuto da RS putem partnerstva sa Rusijom želi da obezbedi svoju energetsku budućnost.

Premijerka RS Željka Cvijanović, koja je sa Dodikom boravila u višednevnoj poseti Rusiji, rekla je da je jedna od tema razgovora u Moskvi bila opredeljenost da se realizuje izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS, bez obzira na okolnosti.

"Mi ne možemo da utičemo na međunarodne okolnosti, ali je potvrđeno da Republika Srpska od 'Južnog toka' ne odustaje. Drugi projekat je gasifikacija pre 'Južnog toka'. Tamo gde postoji direktan priključak, kao u Zvorniku, imaćemo veliku korist, jer ovaj grad, kao i Fabrika glinice, direktno zavise od gasa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je potpisala sporazum sa "Gaspromom", koji će Republici Srpskoj omogućiti nabavku gasa bez posrednika, što će, kako je istakla, isključiti bilo kakvu zavisnost Republike Srpske u nabavci ovog energenta.

Premijerka RS je potvrdila da će se sutra u Beogradu održati zajednička sednica Vlada RS i Srbije, na kojoj će se razmatrati zajednički projekti u vezi sa infrastrukturom, o oblasti poljoprivrede, privrede i obrazovanja.

Zvanični RS opovrgli su da je njihova poseta Moskvi bila u cilju podizanja rejtinga Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pred oktobarske izbore, navodeći da su u Rusiju putovali kao "državni funkcioneri RS" i da su sa ruskim predsednikom razgovarali isključivo o "državnim pitanjima".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Kontinuirana podrška Rusije

Izvor: RTS, 19.Sep.2014

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je po povratku iz zvanične posete Moskvi da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu svojim delovanjem u Savetu za implementaciju mira u BiH i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija...Milorad Dodik kaže da je imao priliku da zahvali...

Nastavak na RTS...

Dodik: Izvorni Dejton ili referendum RS

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Sep.2014

Predsjednik manjeg bh. entitata RS Milorad Dodik izjavio je po povratku iz zvanične posjete Moskvi da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu...On je istakao da zvanična Moskva to čini svojim djelovanjem u Vijeću za implementaciju mira u BiH i u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.