Milo Đukanović mandatar po šesti put

Izvor: Blic, Beta, 08.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo Đukanović mandatar po šesti put

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović poverio je juče mandat za sastav nove vlade lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću.

Ukoliko Đukanović ponovo bude izabran za premijera, biće to njegov šesti mandat na toj funkciji. Podatak da se na funkcijama premijera i predsednika Crne Gore, uz jednu kraću pauzu, nalazi još od 1991. godine, kada je prvi put izabran za premijera, čini ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najdugotrajnijim političarem sa prostora bivše SFRJ.

Objavljujući vest u Cetinju, Vujanović je rekao da će Đukanović u ovom mandatu biti posvećen savladavanju posledica globalne ekonomske krize, te daljoj međunarodnoj afirmaciji Crne Gore i njenoj evropskoj i atlantskoj integraciji.

Đukanović je funkciju pre­d­­sednika Vlade obavljao sve do 1998. godine, kada je izabran za predsednika. Na tom mestu proveo je pun mandat, četiri godine, do 2002. Potom je dobio još jedan premijerski mandat 2002, i na toj funkciji ponovo proveo četiri godine, do 2006. Te godine Crna Gora je na referendumu izglasala nezavisnost, a njegova DPS pobedila je na potom održanim parlamentarnim izborima. Tada Đukanović odlučuje da se povuče sa državnih funkcija, ali ostaje poslanik u Skupštini Crne Gore do februara 2008. godine. Peti premijerski mandat Đukanoviću je poveren krajem februara te godine.

Ustavom Crne Gore propisano je da predsednik države predlaže Skupštini mandatara za sastav vlade posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Mandatar za sastav vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav kabineta. O programu i predlogu za sastav Vlade parlament odlučuje istovremeno. DPS i njen koalicioni saveznik Socijaldemokratska partija na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima osvojili su apsolutnu većinu mesta u nacionalnoj skupštini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.