Milo Đukanović i dalje bez pravog rivala

Izvor: Blic, Fonet, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo Đukanović i dalje bez pravog rivala

Ideja nezavisnosti, uspesi na međunarodnom planu i preuzeta inicijativa oko integracija u EU donele su crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću i njegovoj Demokratskoj partiji socijalista veliku prednost u odnosu na opozicione partije, što se na kraju pretočilo u odličan izborni rezultat, kažu analitičari za „Blic".

Njegov blok osvojio je apsolutnu većinu u Skupštini Crne Gore, a prema preliminarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podacima Centra za monitoring, koalicija „Evropska Crna Gora" ima 49 mandata, Socijalistička narodna partija 15, Nova srpska demokratija osam i Pokret za promene pet mandata u Skupštini. Po jedan mandat osvojile su i sve četiri albanske partije - „Forca", Demokratska unija Albanaca, Albanska koalicija „Perspektiva" i Albanska lista.

- Đukanovićeva koalicija je ostvarila toliko ubedljivu pobedu zato što je definitivno preuzela ideju nezavisnosti, a prosečan građanin očigledno ne živi tako loše kao što izgleda. Zatim, činjenica je da toliko raznorodna opozicija ne može predstavljati protivtežu vladajućoj koaliciji - objašnjava za „Blic" politički analitičar Draško Đuranović.

Pored toga, Đuranović ističe da je rezultatu doprinelo i to što su različite nacionalne partije u okviru vladajuće koalicije stvorile utisak multietičnosti, kao i to što je SNP programom socijalne pravde vratio birače Pokreta za promene.

- Čvrste strukture oko DPS dodatno su ojačale posle referenduma i postigle značajne uspehe na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu - kaže za „Blic" Miloš Bešić, profesor FPN u Podgorici, i pojašnjava da je Crna Gora aplicirala za ulazak u EU pre ostalih država u okruženju. On kaže da nije beznačajno ni to što je, bez obzira što je sada ušla u ekonomsku krizu, do kraja 2008. Crna Gora išla progresivnom putanjom.

- Jedan od razloga velike razlike može se objasniti i slabošću opozicije u strukturalnom, kadrovskom i liderskom smislu - navodi Bešić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.