„Malim Parizom“ kupili Francuze

Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2009, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Malim Parizom“ kupili Francuze

Čast da dostojno predstavljaju Srbiju na „Danima Balkana“, prestižnoj kulturnoj manifestaciji koja je ovih dana održana na Korzici, ove godine su imali predstavnici šabačkog i prijepoljskog narodnog muzeja. Šapčani su u svet krenuli izložbom „Mali veliki Pariz“, autora Branka Stankovića, koji je ujedno i direktor Šabačkog muzeja, dok su njihove kolege iz Prijepolja na put krenule sa postavkom slikara i arhitekte Milana Minića.

Manifestacija je održana u Ajačiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u organizaciji nevladine organizacija „Za mir“, iz ovog korzikanskog grada. NJihovi predstavnici su prethodnih meseci već bili gosti Šapca, upravo na otvaranju postavke „Mali veliki Pariz“, te su oduševljeni viđenim, i rešili da Šapčanima uzvrate gostoprimstvo.

A, ne samo da su veze između Šapčana i Francuza jake, nego je i Milan Minić vezan za ovaj grad. Jer, posle Prvog svetskog rata upravo ovaj arhitekta je projektovao zgradu hotela „Zeleni venac“ i obnovio toranj porušene šabačke crkve. Kao izbeglica je potom boravio na francuskom ostrvu Korzika od 1916. do 1917. godine i tamo naslikao nekoliko slika, od kojih su neke predstavljene i na „Danima Balkana“.

- I naša izložba „Mali veliki Pariz“ zbori o međusobnim dubokim vezama između francuskog i srpskog naroda, ali i o uticaju francuske kulture na naše pesnike, pisce, intelektualce... Izložbu je videlo više od hiljadu posetilaca, a Francuzi su u našu čast izveli pozorišnu predstavu „Pisma sa Balkana“. Reč je o pismima francuskih vojnika iz Prvog svetskog rata, koje su iz Srbije slali kući, najmilijima. U njima je puno emocija, ali i puno divljenja prema Srbima. Dogovoren je i sledeći susret, pa će već u aprilu iduće godine njihova predstava gostovati u našem gradu-prenosi utiske sa Korzike Branko Stanković, direktor šabačkog muzeja, dok se hvali da su i njihova i prijepoljska izložba od srca prihvaćene među posetiocima.
Pogledaj vesti o: Milan Stanković

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.