UDRUŽENI MERKATOR I AGROKOR JURIŠAJU NA SRBIJU

Izvor: Kurir, 21.Jun.2011, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDRUŽENI MERKATOR I AGROKOR JURIŠAJU NA SRBIJU

BEOGRAD - I mi se nešto pitamo! Slovenački „Merkator” i hrvatski „Agrokor” za najavljeno udruživanje maloprodajnih lanaca moraće da dobiju dozvolu i od srpske Komisije za zaštitu konkurencije.

BEOGRAD - I mi se nešto pitamo!

Slovenački „Merkator” i hrvatski „Agrokor” za najavljeno udruživanje maloprodajnih lanaca moraće da dobiju dozvolu i od srpske Komisije za zaštitu konkurencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Kompanija „Merkator” objavila je da je hrvatski „Agrokor” pozitivno odgovorio na njihov poziv za povezivanje, posle čega su akcije i jednog i drugog preduzeća drastično skočile na berzi. Slovenci su, takođe, saopštili da pregovaraju o preuzimanju dva maloprodajna trgovinska lanca i na srpskom tržištu.

S obzirom na to da bi ujedinjenje „Merkatora” i „Agrokora” moglo da dovede do monopola i na srpskom tržištu, njega će morati da aminuje i srpska Komisija za zaštitu konkurencije.

- Svako udruživanje na tržištu mora da se prijavi svakoj zemlji u kojoj ti trgovinski lanci posluju. Zavisno od njihovog učešća na svim tim tržištima, Komisija odlučuje da li će to biti odobreno. Ukoliko bi udruživanje dovelo do toga da jedan trgovinski lanac ima 60 odsto učešća na tržištu, nijedna druga velika kompanija ne bi htela da dođe i da se nosi s takvom konkurencijom. Rok za prijavljivanje udruživanja je 15 dana od potpisivanja ugovora, ali mi njihov zahtev nismo dobili - objašnjava Miroslav Mikuljanac iz Komisije za zaštitu konkurencije.

(S. T.)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

"Merkator" ne otkriva koje trgovinske lance kupuje u Srbiji

Izvor: Blic, 21.Jun.2011

U slovenačkoj kompaniji "Merkator" danas nisu želeli ni da demantuju, niti da potvrde napise o tome da pregovaraju o kupovini maloprodajnih lanaca u Srbiji "Familija" i "Jabuka." .."Kada budemo imali bilo kakve informacije o tome, obavestićemo medije", kazao je danas agenciji Beta predstavnik "Merkatora"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.