Pregovori za Merkator- završna faza

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori za Merkator- završna faza

Ljubljana -- Pregovori koji treba da razjasne hoće li hrvatski koncern Agrokor najzad kupiti najveći slovenački trgovinski lanac Merkator, u završnoj su fazi.

Odluka o tome bi trebalo da bude poznata do kraja nedelje, piše danas ljubljansko "Delo".

List navodi da je pozitivan znak što je na pregovorima u Beču krajem prošle nedelje sve vreme bio prisutan i vlasnik Agrokora Ivica Todorić, kao i da izvori bliski konzorcijumu većinskih vlasnika Merkatora govore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako je na stolu kompromis koji bi mogao "omekšati" i banke poverioce Merkatora.

Neke od tih banaka su u pregovorima pokazale najtvrđi stav i traže da Agrokor prilikom preuzimanja otplati petinu Merkatorovog milijardu evra teškog duga, tvrdi "Delo".

"Naši izvori kažu da su i prodavaci i kupac zagrejani da se posao zaključi, ali da neki najveći poverioci Merkatora nisu spremni na kompromis, što ugrožava transakciju", piše list i dodaje da najtvrđi stav u pregovorima pokazuju predstavnici austrijskih banaka Erste Group i Raiffeisen International, prenosi Hina.

Kompromisni predlog koji je na stolu podrazumeva da bi Agrokor umesto 200 miliona evra za otplatu Merkatorovog duga, uplatio 150 miliona, dok kompromis u odnosu na prodajni konzorcijum znači da bi Agrokor za deonicu Merkatora platio izmedu 90 i 105 evra. To je manje od prvobitno ponuđenih 120 evra, ali i više od alternativne ponude od 80 evra po deonici koja pretpostavlja dodatnu dokapitalizaciju Merkatora, navodi vodeći slovenački list.

Agrokor je po sadašnjem stanju u pregovorima za ceo Merkator spreman da izdvoji oko 530 miliona evra, prenosi "Delo".

Zato prodajni konzorcij, piše list, zahteva da banke poverioci sa Agrokorom postignu dogovor do srede, a u tom slučaju bi dogovor o celoj operaciji sa kupcima mogao biti poznat pre kraja nedelje. Eventualno istrajavanje banaka da dokapitalizacija i otplata dugova prilikom preuzimanja Merkatora od Agrokora budu viši mogla bi dovesti do "najlošijeg scenarija, po kome bi ceo posao propao".

To ne bi bilo ni u interesu banaka, ni u interesu Merkatora, koji je zbog broja zaposlenih i mreže dobavljača od ogromne važnosti za slovenačku privredu, navodi list.

Prema kupoprodajnom ugovoru, potpisanom u junu 2013. godine, Agrokor se obavezao da od prodajnog konzorcijuma 12 firmi, banaka i Pivovarne Laško, preuzme 53,123 odsto deonica Merkatora, i da za deonicu plati 120 evra, što je ukupno oko 240 miliona evra. Za 100-procentni udeo u Merkatoru, Agrokoru bi bilo potrebno 452 miliona evra.

Agrokor je, međutim, 9. januara prodajnom konzorcijumu uputio novu ponudu, sa cenom deonice sniženom na 80 evra, uz dokapitalizaciju od 225 miliona evra, od čega bi najveći deo išao bankama kao povraćaj dospelih kreditnih obaveza Merkatora. Slovenački mediji su ranije spekulisali da Agrokor ne može da pribavi novac za kupovinu Merkatora, što je hrvatski koncern krajem prošle godine demantovao.

Agrokor je 24. decembra Stanić grupi, sa sedištem u Splitu, prodao liniju voćnih sokova "đusi" (Juisy) za 45 miliona evra.

Sredinom decembra, Agrokor je prikupio 67 miliona evra od američkog investicionog fonda "V. P. Keri" (W. P. Carey) za pet velikih trgovinskih objekata u Hrvatskoj, koji su prema modelu "sale and lease back" potom unajmljeni na 20 godina.

Hrvatski kocern je početkom januara sa austrijskom VTB bankom ugovorio kredit u iznosu 150 miliona evra, sa krajnjim rokom otplate od tri godine od dana korišćenja sredstava. Garanti za taj kredit su Agrokorove kompanije PIK Vinkovci, Ledo, Jamnica i Zvijezda.

Prema ranijim informacijama slovenačkih medija, sudbina poslovne transakcije oko Merkatora trebalo bi da bude poznata do kraja januara. Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40.000 zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane.
Pogledaj vesti o: Merkator

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pregovori oko Merkatora u završnoj fazi

Izvor: Akter, 21.Jan.2014

Pregovori koji treba da razjasne hoće li hrvatski koncern Agrokor najzad kupiti trgovinski lanac Merkator, u završnoj su fazi i odluka bi trebalo da bude poznata do kraja nedelje, piše danas ljubljansko "Delo"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.