Danas se obeležava Međunarodni dan žena

Izvor: Politika, 08.Mar.2012, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se obeležava Međunarodni dan žena

BEOGRAD - Žene u Srbiji u većoj meri treba da učestvuju u političkom životu, odnosno u procesu odlučivanja na najvišim nivoima, složili su se danas učesnici konferencije „Žene u javnom životu”, na kojoj su se čula i mišljenja da je Srbija zrela da dobije i prvu ženu premijera nakon predstojećih izbora.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović smatra da je srpsko društvo zrelo da na čelu buduće Vlade Srbije prvi put bude žena, ali je naglasila da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to pitanje i samih žena i njihovog učešća u konkurentskim odnosima.

Đukić Dejanović je uverena da žene na najvišim funkcijama neće služiti samo kao dekor, ukoliko svoj posao budu radile onoliko kvalitetno kao što to rade u porodici.

Predsednica Skupštine Srbije, kojoj je direktorka Uprave za ravnopravnost polova Natalija Mićunović uručila zahvalnicu zbog angažovanja na većem učešću žena u parlamentu, rekla je i da od budućih zakonskih odredbi očekuje da poprave „poražavajuću statistiku”, poput one da žene za isti posao u Srbiji zarađuju 16 odsto manje nego muškarci.

Mićunovićeva takođe veruje da je vreme da Srbija dobije prvu ženu premijera, kao i da njihovo veće učešće u organima vlasti nakon predstojećih izbora zavisi i od njih samih.

Zbog toga je, prema njenim rečima, bitno da se žene u strankama izbore da najkompetentnije među njima budu u vrhu izbornih lista, odnosno one koje će moći najviše da učine.

Mićunovićeva je kazala da je malo žena na „vrhunskim mestima” odlučivanja, odnosno da žena nema među gradonačelnicima i predsednicima opština, da ih nema među predsednicima upravnih odbora, kao i među predsednicima parlamentarnih stranaka.

Potpredsednica Skupštine Srbije Judita Popović, koja je poslanik LDP-a, napomenula je da u republičkom parlamentu sada ima 21,6 odsto žena, da ih je u vladi pre rekonstrukcije bilo 18,5 odsto, ali da su rekonstrukcijom od četiri ministra koja su smenjena dve bile žene.

Učešhe žena u javnom i političkom životu na lokalnom nivou još je gore, upozorila je Popovićeva, navodeći da u lokalnim skupštinama ima svega 21 odsto žena, da su od 147 predsednika opština samo 10 žene, kao i da je u Srbiji 23 gradonačelnika i samo jedna gradonačelnica.

Situacija na selu, gde živi skoro polovina stanovništva Srbije, još je alarmantnija budući da, kako je rekla Popovićeva, 93 odsto pripadnica lepšeg pola ne uplaćuje PIO, a njih 17 odsto nema ni zdravstveno osiguranje.

"Kazne za zabranu pušenja su 10 puta veće nego one za kršenje rodne ravnopravnosti. Nije dovoljno doneti samo zakone iz oblasti ljudskih prava, već je neophodna njihova doslovna prmena”, poručila je Popovićeva.

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović poželela je da u narednoj vladi žene budu postavljene za ministre u resorima koji su tipično muški, poput odbrane i policije, kao što je to slučaj u Makedoniji i Sloveniji, dok je u Hrvatskoj pomenula primer bivše premijerke Jadranke Kosor.

Uz napomenu da je Srbija na listi od 156 zemalja po poštovanju prava žena na 146. mestu, Vukomanovićeva je kritiku uputila i sopstvenoj stranci, koja u aktuelnom mandatu republičkog parlamenta ima samo jednu ženu poslanika - Đukić Dejanovih.

Da se odnos prema ženama u srpskom društvu mora menjati kako bi Srbija potpuno postala moderno i civilizacijsko društvo, smatra i poslanik i funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović koji je naglasio da oni koji vrše nasilje nad ženama ili ih na bilo koji način omalovažavju moraju biti javno prezreni i osuđeni.

Konferenciju je, povodom Međunarodnog dana žena, organizovala Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike.

Tanjug

objavljeno: 08.03.2012
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.