Izvor: Soko-zabava.info, 29.Nov.2022, 15:46

10 dobrih razloga da posetite Maldive ove zime

Široko rasprostranjene bele peščane plaže okružene nestvarnom tirkiznom plavom bojom Indijskog okeana, vile na vodi, romantična večera uz sveće i čašu šampanjca u restoranima sa pogledom na pučinu – sve su to Maldivi i mnogo više od toga.

Često nazivani Menhetnom Indijskog okeana, Maldivi su mesto gde se spajaju šarm metropole sa tropskom egzotikom, što ih čini jedinstvenim ostrvima na planeti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info <<

Sa više od hiljadu prekrasnih ostrva i 26 koralnih atola prepunih bogatog i raznovrsnog morskog sveta, Maldivi su rajska destinacija, prvi izbor za posetu milionima ljudi širom planete. Neke turističke agencije, kao što je beogradska agencija Travel Boutique, su vrlo fleksibilne što se tiče termina, rezervacije smeštaja i prevoza, tako da vaš idealan odmor možete potpuno individualno da organizjete, po vašoj meri. Razlozi za posetu Maldivima mogli bi biti beskonačni, ali ako vam je potrebno još malo ubeđivanja, evo 10 najboljih razloga zbog kojih ćete da krenete da planirate svoj idealni put već odmah.

Nesumnjivo, među najboljim razlozima za posetu Maldivima je opušteno vreme na plažama koje su sam pojam blistavosti, čistoće i spokoja. Dok su jutra obojena mekom sunčevom svetlošću i mirnim talasima, dotle su zalasci sunca živopisniji sa hiljadama nijansi crvene, narandžaste i ljubičaste boje. Ne znate koji događaj je lepši i intenzivniji. Konstantna temperatura na ostrvima je između 25 i 30 stepeni, što je idealno za celodnevno leškarenje na suncu ili u hladovini palmi.

Veličanstvene i ogromne kit-ajkule, zajedno sa manjim grebenskim ajkulama koje mirno vrebaju na koralnim atolima, kao i na okolnim lagunama oko odmarališta, glavni su razlozi za putovanje na Maldive. Iako su ove ajkule endemske vrste na celom području, atoli Baa, Ari i Maaia Thila su potencijalna mesta za susret sa njima izbliza. Takođe možete uživati u gledanju kako tačno dolaze na hranjenje u blizini nekih odmarališta. Možete i sami učestvovati u ovoj aktivnosti.

Ne propustite ronjenje u dubokoj vodi ili gnjurenje kako biste doživeli i upoznali podvodni morski život, uključujući i druženje sa mantama, morskim kornjačama i barakudama. Uranjanje u živopini koralni greben je  još jedan dobar razlog da posetite Maldive.

Obavezno posetite Kuda Huraa zbog svoje tople vode. Grebenske ribe su prijateljske, tako da vas savetujemo da obavezno ponesete kameru za snimanje. Iznenadićete se bogatstvom snimaka.

Među 10 najboljih razloga da posetite Maldive su i sportovi na vodi, kao što su kajak, kanu, jet-ski, ronjenje i slično. Vrhunska odmarališta često nude i instruktore koji će vas voditi kroz ove sportove u zavisnosti od vaše spremnosti i vaših veština.

Bila bi prava šteta da dođete ovde, a ne krenete na krstarenje u susret delfinima ili na safari sa kornjačama. Surferi svih nivoa vole monsunski vetar i talase na atolu Laamu.

Osim po svojim prirodnim lepotama i znamenitostima, Maldivi su poznati po svojoj živopisnoj kulturi. Ako želite da saznate zanimljive činjenice o Maldivima, obavezno pogledajte Bodu Beru, popularni maldivski narodni ples koji se često održava uveče na plaži. Uhvatite trenutak kamerom ili isprobajte svoje plesne veštine sa plesačima, opustite se i zabavite se. Vožnja maldivskim brodom Dhoni može biti odlična prilika da se upoznate sa lokalnim ljudima i da se upoznate sa njihovom kulturom.

Ako se i dalje pitate „zašto posetiti Maldive“, ovaj razlog će vas u potpunosti pridobiti. Jedan od razloga da odete na Maldive je da probate lokalnu hranu kao što je maldivski kari sa tunom pored mirne plave lagune uživajući u opojnom morskom povetarcu. Prepustite se sveže ulovljenim i pripremljenim morskim plodovima kao što je Garudhiia (to je riblja čorba sa dodacima limete, čilija, pirinča, listova karija, luka i kokosa). Tuna, riba sa mangom ili kokosom, specijaliteti su ovog podneblja.

U rizortima koje budete rezervisali imaćete prilike kako da isprobate lokalne specijalitete i upoznate se sa gastronomijom podneblja, tako i da uživate u internacionalnoj gastronomiji, uživajući u najboljim ukusima sveta.

Ako se pitate po čemu su Maldivi poznati, spa terapije će sigurno biti jedan od odgovora. Maldivi su poznati po podmlađivanju uma, tela i duše kroz ekskluzivne spa tretmane. Ako su masaže u vilama na vodi previše popularne za vas, obavezno posetite podvodni Huvafen Fushi. Dok vas maze i podmlađuju reiki maserke, vaše oči će biti prikovane za panoramski pogled na morski život u kućnom grebenu odmarališta. Neki spa centri imaju prozirne podne panele u sobama za tretmane koji prikazuju morski život dok dobijate masažu stopala ili tretman celog tela i ispijate čaj od đumbira.

Kada pitate šta je tako sjajno na Maldivima, obavezno pogledajte ostrvo Vaadhoo na atolu Raa gde ćete videti zvezde u samom moru zvezda Indijskog okeana! Dinoflagelati fitoplanktona koji emituju luminiscentne toksine sa kretanjem talasa su zapravo njihov odbrambeni mehanizam da odvrate ribu i druga stvorenja. Ova morska svetlucanja su veoma fotogenična i stvaraju nezaboravan prizor.

Da biste upoznali arhitekturu Maldiva, potrebno je da se zadržite u glavnom gradu, Maleu. A tamo vas već čeka Velika Petka džamija u Islamskom centru sa svojom blistavom zlatnom kupolom, arapskom kaligrafijom i rezbarijama u drvetu na zidovima. Ova džamija je još jednan važan razlog zašto bi trebalo da posetite Maldive. Posetite je od 14 do 15 časova da biste unutrašnjost istražili u miru, bez gužve. Meedhoo Fridai Moskue, Ihavandhoo Fridai Moskue, Male Eid džamija, Isdhoo Stara džamija i Fenfushi Fridai Moskue su drugi spektakularni primeri arhitekture, izgrađene od koralnog kamena. Da ne zaboravimo Hukuru Miskiii koji je poznat po rezbarenim radovima od koralnog kamena, rezbarijama u drvetu i lakiranju. Na Maldivima postoji niz zadivljujućih mesta za posetu, a među tim atrakcijama, lokaliteti arhitektonskog nasleđa zemlje svakako su na vrhu liste.

Iako će se mnogima dopasti ideja o opuštenom ostrvskom šarmu, imaćete prilike da upoznate i Male i njegova predgrađa, koji nose najčistiju suštinu maldivskog načina života. Posetite zatvor i kraljevsko kupatilo u Villingiliju ili idite u Hulhumale da plivate sa ribama kroz koralne atole. Takođe možete iznajmiti čamac za vožnju kroz manje istražene kutke i uglove Malea.

Užurbana pijaca voća i ribe u Maleu je nešto sasvim posebno. Ako je posetite tokom jutra, vide se ribari koji dolaze sa svojim ulovom.

Plaže su, bez sumnje, najbolja mesta da raspustite kosu i opustite se. Ali postoji nešto drugačije kada su Maldivi u pitanju. Bilo da pijuckate piće sa partnerom pod zvezdama ili uranjate stopala u bioluminiscentnu vodu – razloga da posetite Maldive je mnogo. Planirajte svoje putovanje na Maldive i doživite sve ovo sami!

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.