Soči i London se zajedno spremaju za Olimpijade

Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2011, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soči i London se zajedno spremaju za Olimpijade

18.10.2011. -

Organizacioni komitet Olimpijade u Sočiju dobio je nagradu u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. Međunarodna konferencija za upravljanje sportskim projektima već šestu godinu za redom okuplja u Londonu projektante i vlasnike sportskih objekata iz čitavog sveta. Organizatori Igara u Sočiju vide prestižnu nagradu kao svojevrsni kredit poverenja: oni nameravaju da nastave popularizaciju zdravog načina života u Rusiji.

Prošle godine na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Međunarodnoj konferenciji o upravljanju sportskim projektima za najbolji sportski grad bio je izabran Singapur. Ove godine takvo zvanje dobio je London. Veliki olimpijski budžet omogućio je britanskoj presonici da napravi prvoklasne stadione i bazene, dostupne za obične sportiste i ljude sa ograničenim mogućnostima.

Ukupno nagrade su bile uručene u 9 nominacija. Nominacija Održivi razvoj i zaštita životne sredine pojavila se prvi put. Ovu nagradu je dobio ruski program razvoja olimpijskog projekta Soči-2014. Predsednik organizacionog komiteta olimpijade u Sočiju Dmitrij Černišenko je izjavio da je takvo priznanje stranih kolega kredit poverenja koji će organizatori Olimpijade iskoristiti i nastaviće rad na popularizaciji zdravog načina života u Rusiji, na uvođenju zelenih standarda i stvaranju sredine bez prepreka.

To su kosmički koraci na putu stvaranja potpuno novih standarda koji nisu postojali u zemlji. Oni će dovesti do istorijskih promena u ekologiji, u socijalnoj politici, i, naravno, u ekonomiji.

Organizatori su rešili da iskoriste sve olimpijske mogućnosti dugo pre zvaničnog starta Igara, jer olimpijade nisu samo sportske. U okviru pripreme Igara u gradu na obali Crnog mora se održava kulturna Olimpijada. Ona traje četiri godine: godina filma, godina pozorišta, godina muzike, godina muzeja. Njen cilj je da se ispriča o raznovrsnosti ovog južnog regiona i Rusije i celini. Neki od kulturnih „olimpijaca" će nastupiti za vreme 22. Olimpijskih i 11. Paralimpijskih zimskih Igara u Sočiju u februaru 2014. godine.

Na konferenciji u Londonu predstavnici Organizacionog komiteta Soči-2014. govorili su o razvoju volonterskih programa u toku pripreme za Igre. Nedavno je u Sočiju održan slet volontera. Ukupno da glavnoj sportskoj manifestaciji radiće 25 000 ljudi. Do kraja oktobra biće navedena imena 108 najtalentovanijih pomoćnika koji će krenuti da usavršavaju svoje jezičke veštine i organizatorske sposobnosti u London 2012. godine – prvo na Olipijske, zatim na Paralimpijske igre. Slična priprema volontera u „borbenim" uslovima će se održavati prvi put u praksi olimpijskog pokreta. Černišenko je rekao: Na Olimpijadu u Londonu volonteri će raditi u najrazličitijim oblastima. Od dočekivanja delegacija na aerodromu do pomoći u organizaciji ceremonije zatvaranja Igara. Uzimajući u obzir široki spektar zadataka, Organizacioni komitet Igara u Londonu ima velike zahteve prema budućim voloterima. Oni treba da znaju mnogo toga: nekoliko stranih jezika, da rade u timu, da poseduju osnovna znanja o olimpijskoj porodici i drugo.

U Londonu organizatori letnjih Igara 2012. se ne šale: na predstjećoj zimskoj Olimpijadi ruski volonteri će progovoriti engleski sa britanskim akcentom.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/TofflerAnn/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.