Saudijske najave podigle cijene nafte prema 63 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Feb.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijske najave podigle cijene nafte prema 63 dolara

LONDON - Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila da će smanjiti proizvodnju više no što je dogovoreno.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 89 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << centi višoj cijeni, od 53,30 dolara.

Višak u opskrbi topi se zahvaljujući dobrovoljnom smanjenju proizvodnje koje provode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, predvođena Rusijom. Njihov je sporazum stupio na snagu početkom ove godine a predviđa smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.

Vodeća svjetska izvoznica Saudijska Arabija izvijestila je da će u ožujku smanjiti proizvodnju sirove nafte na oko 9,8 milijuna barela dnevno, čime bi premašila plan za više od pola milijuna barela dnevno.

Ministar energetike Khalid al-Falih najavio je plan za ožujak u danas objavljenom intervjuu za Financial Times.

Na naftno tržište utječu i izjave američkih i kineskih dužnosnika koji su izrazili nadu da će ih nova runda razgovora o trgovini, započeta jučer u Pekingu, približiti rješenju višemjesečnog trgovinskog rata. Peking i Washington pokušavaju postići dogovor prije 1. ožujka kada bi SAD trebao povećati carine na uvoz kineske robe.

Ukoliko ne uspiju, američke bi carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza trebale porasti s 10 na 25 posto.

Budu li uspješni, u američkoj investicijskoj banci JP Morgan procjenjuju da će naftna tržišta "preusmjeriti pozornost sa zabrinjavajućih makrogospodarskih čimbenika koji bi mogli utjecati na buduću potražnju na smanjenu opskrbu fizičkog tržišta i na geopolitičke rizike s mogućim utjecajem na neposrednu opskrbu".

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,40 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni radni dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijske najave podigle cijene nafte prema 63 dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2019, 09:05

​Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila da će smanjiti proizvodnju više no što je dogovoreno.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.